Het is soms best lastig om regelmatig leuke dingen te blijven doen wanneer je ziek bent. Extra leuke dingen bedoel ik dan, want als spoonie ben je er pro in geworden om van alle kleine dingen in je dagelijks leven te genieten.
Je kan er echt enorm van opknappen. Even een uitstapje maken, iets anders dan gewoonlijk doen. Het is al helemaal fijn als je dat samen met je partner kan doen, of met je vrienden (waarmee het contact misschien niet zo lekker loopt sinds je ziek(er) bent geworden).

Ik heb zelf een tijdje geleden samen met mijn vriend een ‘date day’ in het leven geroepen. Één dag in de maand waarop we iets extra’s proberen te doen. De ene keer verzin ik wat we op die dag gaan doen, en de andere keer verrast hij me.
Het gebeurt nogal eens dat we toch andere plannen moeten maken doordat ik te ziek ben. We willen bijvoorbeeld al een tijdje naar het strand toe, maar het is er nog steeds niet van gekomen. We houden daar rekening mee en verzinnen vaak een plan B als ons eerste idee buitenshuis plaats vind.
Het inspireerde me om een lijst met ‘gentle dates’ ideeën op te schrijven: oftewel, rustige date mogelijkheden die wat minder energie van je vragen.

Heb je geen partner of heb je gewoon meer behoefte om leuke dingen met je vrienden te ondernemen? Dat kan natuurlijk ook!
Laat in dat geval gewoon het romantische aspect achterwege.

Date ideeën voor wanneer het niet zo lekker gaat

1. Een film avond houden. Je kan natuurlijk ook serie bingen (bonuspunten als je samen een nieuwe serie uitkiest), een film marathon houden of een cabaret show opzetten zodat je extra veel kunt lachen.
Pak de dekens erbij, zorg dat je lekkers binnen handbereik hebt en steek eventueel wat kaarsjes aan als dat jouw ding is. Van te voren samen bedenken wat je erbij wil eten (misschien zelfs avondeten?) kan extra voorpret leveren.

2. Samen koken. Kies een nieuw recept uit of bedenk hoe je een ongezonde maaltijd kunt omtoveren in een gezondere variant. Het ligt er maar net aan wat je zelf leuk vindt, maar ik vind het iets extra’s toevoegen om bijvoorbeeld op het balkon te eten of de tafel mooi te dekken (want eerlijk is eerlijk: dat doen wij niet vaak).

3. Stel een playlist samen. Dat kan je samen doen maar ook afzonderlijk. Vul ‘m met liedjes die je aan elkaar of aan een vakantie doen denken. Het hoeft niet super cheesy te zijn: je mag de lijst ook vullen met liedjes die jullie allebei grappig vinden, of waar je graag op danst. Een lijst met liedjes uit jullie kindertijd mag ook (heee macarena!)

4. Maak iets voor elkaar. Je hoeft niet super creatief te zijn, het gaat om het idee. Het hoeft ook niet romantisch te zijn als dat niet jouw ding is, maar het mag natuurlijk wel. Een gedicht kan bijvoorbeeld ook grappig zijn. Maak een tekening van jullie toekomstige huisdier of schrijf een verhaaltje over jullie eerste date. Of over die keer dat de ander iets heel stoms (maar hilarisch) deed. Je kan ook een lijstje maken over waarom je de ander zo lief vindt.

5. Schrijf elkaar een brief. Een beetje vergelijkbaar met de vorige, maar die is wat uitgebreider. Elkaar schrijven kan goed voor jullie band zijn. We durven vaak meer te zeggen, kunnen ons beter verwoorden en je denkt wat zorgvuldiger na over de boodschap die je over wil brengen. Oké, ik heb zojuist mezelf omschreven, maar ik denk dat het voor meer mensen zo kan werken.
Heb je geen inspiratie? Bedenk je dan eens of je de ander ergens dankbaar voor bent. Het mag groots zijn, maar het kan ook over iets kleins gaan. Of vertel wat je het leukste vindt om met je partner (of vriend/vriendin) samen te doen. Wanneer heb je voor het laatst moeten lachen om hem of haar? Waarom is het zo fijn om met diegene samen te zijn? Wat bewonder je aan die persoon?

6. Tags & challenges. Je weet wel, de ‘my boyfriend did my make-up‘ tag op youtube bijvoorbeeld. Youtube staat vol met dit soort onzin. Je kan eens opzoeken wat de ‘whisper challenge’ is, of de ‘what is in my mouth challenge‘ (deze kan echt super smerig zijn trouwens – misschien moet je van tevoren even bespreken waar jullie grenzen liggen… tenzij jullie elkaar graag kwellen natuurlijk).
Je hoeft het niet te filmen, maar het mag wel. Stuur me dan vooral even de link door.

7. Speel iets samen. Dat mag op de computer of op een console zijn, maar ook bordspellen zijn leuk om te doen. Je kan ook truth or dare (doen, durf of de waarheid maar dat klinkt zo suf) spelen, of iets nieuws uitkiezen.

8. Picknicken op je balkon. Of in de tuin als je die hebt, nog makkelijker. Je hoeft niet per se naar het park te gaan om te picknicken.

9. Picknicken op bed. Leg een kleed over je matras heen om te voorkomen dat alles straks onder de kruimels zit.

10. Een opblaasbad neerzetten. Er zijn verschillende mogelijkheden: je kan ‘m gebruiken als bad wanneer je geen bad hebt, als dat past. Of je zet ‘m in de tuin met warm weer. Je kan ‘m ook met kussens en dekens vullen in plaats van met water. Al helemaal romantisch als je dit s’avonds doet (met uitzondering van alle muggen natuurlijk).

11. Ga (even) naar buiten. Heb je een park in de buurt en is het mooi weer? Je kan desnoods de rolstoel gebruiken als dat nodig is. Samen wandelen kan best leuk zijn. Als er een kinderboerderij in de buurt zit, is dat ook een idee.

12. Zoek op welke restaurants in de buurt zitten. Je hoeft niet altijd ver te reizen om buiten de deur te eten.

13. Bestel eten. Allebei niet hoeven koken is ook wel eens fijn.

14. Houd een offline dag. Zet je telefoon uit en verban internet voor een dag uit je huis. Ga eens ouderwets knuffelen en praten.

15. Cocktail avond. Je kan daar natuurlijk ook mocktails van maken als je geen alcohol kan of wil drinken.

16. Karaoke of singstar. Ik zal me alvast verontschuldigen tegenover de buren.

17. Massage (of lichamelijk contact). Je kan elkaar masseren, maar met je ziekte is het misschien lastig om de ander ook een massage te geven. Het kan zelfs zo zijn dat je ziekte ervoor zorgt dat je nog maar weinig lichamelijk contact hebt. In dat geval kan je ook samen gaan douchen of (naakt) knuffelen in bed. Lichamelijk contact is belangrijk en dat hoeft niet per se seksueel te zijn.

18. Spendeer de hele dag in bed. Jullie wereld speelt vandaag gewoon af op bed. Ontbijt daar, blijf lekker in pyjama en combineer dit bijvoorbeeld met serie bingen.

19. Haal herinneringen op. Dat kan over van alles gaan: hoe jullie elkaar ontmoet hebben, een moeilijke tijd waar jullie sterker uit zijn gekomen of een verjaardag waar jullie veel plezier aan hebben gehad.

20. Trek die mooie jurk aan. Je hoeft niet te wachten tot je de deur uit gaat om je op te tutten, of om hem in pak te zien. Het kan natuurlijk dat zoiets jouw ding niet is, maar denk er eens over na. Wat zijn manieren voor jou om je extra mooi en verzorgd te voelen?

Bonus voor als je gaat daten met je beste vriendin:
1. Verzorging. Het is bijvoorbeeld heel makkelijk en leuk om zelf een gezichtmasker te maken. En als je dan toch bezig bent, kan je ook een voetenbadje klaar zetten.

2. Make up. Elkaar opmaken klinkt wel heel erg basisschool-tijdperk, maar het kan wel leuk zijn.

3. Bakken. Een beetje hetzelfde als ‘samen koken’, maar over het algemeen vinden mijn vriendinnen zoete troep bakken leuker. In mijn geval zou ik voorstellen om samen een vegan recept uit te kiezen en zien hoe dat uit pakt. (houd er wel rekening mee dat bakken vaak erg veel van je vraagt)

Date jij wel eens met je partner, of met vrienden? Wat doe jij het liefst samen?

Liefs,
Emily

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.