Een paar dagen geleden besefte ik me dat ik best hard achteruit ben gegaan in een jaar tijd. Het valt misschien niet zo op omdat het vrij geleidelijk gegaan is. Maar voor mij is het wel heel duidelijk.
Ik houd een heleboel dingen niet meer lang vol, die ik voorheen wel nog vol kon houden. Dat besef sloeg best wel even hard in. Gelukkig kan ik er wel redelijk goed mee om gaan. Het bracht me alleen wel op het idee om eens van tijd tot tijd bij te gaan houden op mijn blog hoe mijn dagen eruit zien.

Momenteel zit ik weer in een iets slechtere periode. Meer pijn, meer vermoeid. Minder lepels.
Ken je de lepeltheorie nog niet? Dan kan je ‘m hier lezen. Mocht je daar geen tijd voor hebben, dan is de simpele uitleg zo:
Lepels staan voor energie, en voor hoeveel je op een dag kunt doen. Ook gezonde mensen hebben natuurlijk geen oneindige hoeveelheid lepels, maar chronisch zieken moeten heel zorgvuldig met hun lepels om gaan. Om uit te leggen hoe het is om chronisch ziek te zijn, word het voorbeeld gegeven dat je start met 12 lepels. Iedere handeling kost een bepaalde hoeveelheid lepels. De hoeveelheid lepels hangt ervan af hoeveel moeite het kost, hoeveel pijn het doet en hoe intensief het is. Als je je slecht voelt, dan kan veel al intensief voelen.
Wanneer je over je grens gaat, start je de volgende dag met minder lepels.

Mijn dag in lepels

Start17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design 12 lepels
8:30 – 9:30 opstaan
De laatste tijd word ik ontzettend moeilijk wakker. Ik voel me duizend keer vermoeider wanneer ik wakker word, dan wanneer ik ga slapen. Bij het overeind gaan zitten in bed voel ik me meteen ziek.
Kost: 17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design 2 lepels (gemiddeld genomen, soms meer)
8:40 – 9:40 ontbijten
Meestal voel ik me bij het ontbijt iets beter. Ik eet ’s ochtends altijd wel goed. Tegenwoordig maak ik vaak een smoothie. Niet zoveel werk, hoewel brood vaak simpeler is.
Kost: 17517-black-spoon-design 1 lepel
10:00 – 11:00 rustig aan doen
Dit is echt zo’n tijdstip waarop ik óf slaap (als ik vroeg uit bed ben omdat Steven naar zijn werk moet, maar me te slecht voel om echt wat te gaan doen) of aan het schrijven ben, blogs lees, een serie kijk, etc.
In ieder geval iets ontspannends. Vaak nog fijn in bed. Schrijven kost me vaak iets meer, maar geeft me veel voldoening terug.
Kost: 17517-black-spoon-design 1 lepel
11:00 douchen en aankleden
Als ik vandaag als voorbeeld neem, dan ga ik vooral douchen om de pijn wat te minderen. Dan ben ik zo stijf en stroef dat ik mijn lichaam echt even ‘los moet maken’ en onder de douche kan ik goed ontspannen. Het warme water helpt. Nadeel is wel dat ik er heel moe van word. Zeker als ik bijvoorbeeld mijn haar twee keer moet wassen om de kokosolie (haarmasker) eruit te krijgen.
Kost: 17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design 3 lepels
12:30 – 13:00 lunch
Met de lunch weeg ik soms af: hoe voel ik me nu? Hoeveel pijn heb ik? Kan ik wat speciaals maken of houd ik het simpel? In de keuken staan vind ik leuk, maar regelmatig kies ik ervoor om het eenvoudig te houden. Simpelweg omdat de afgelopen paar weken het weer erg snel zeer doet om te staan.
Kost: 17517-black-spoon-design 1 lepel
14:00 – 16:00 schrijven (en te lang door gaan)
Als ik me geïnspireerd voel, dan kan ik lekker weg tikken. Helaas merk ik dan pas te laat dat mijn lichaam erg zeer begint te doen, waardoor het me meer lepels kost. Als ik op tijd stop dan valt dat wel mee en geniet ik er vooral van.
Kost: 17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design 2 lepels
17:30 naar het restaurant
Als voorbeeld neem ik even de avond dat ik naar een restaurant ging met Steven samen. We stapten op de fiets, want het lag in het bos dichtbij huis. Ik voelde me alleen erg slecht, dus was de fietstocht erheen niet zo fijn.
Kost: 17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design 3 lepels
18:00 – 19:30 in het restaurant zijn
Na die fietstocht maakte ik me wel even zorgen. Ik was bang dat ik teveel pijn zou krijgen en heel moe zou zijn. Soms gebeurt dat en dan kan ik niet meer genieten van ’t eten en de sfeer. Gelukkig knapte ik juist erg op, waardoor het me allemaal niet zoveel kostte!
Kost: 17517-black-spoon-design 1 lepel
19:30 terug naar huis
De fietstocht nu ging beter. Vooral omdat ik heel erg aan het genieten was van de natuur. We hebben een boel foto’s gemaakt en daar had ik veel plezier in.
Kost: 17517-black-spoon-design17517-black-spoon-design2 lepels
20:00 – 23:30 ontspanning & slapen
Vaak voel ik me ’s avonds het minst moe. Dat blijf ik heel gek vinden. Op de meeste avonden ben ik gewoon samen met Steven thuis en doen we iets ontspannends zoals een film kijken. Meestal krijg ik ’s avonds wel nog veel pijn. Dan smeert Steven me in met spiroflor en neem ik pijnstilling in.
Kost: 17517-black-spoon-design 1 lepel
Lepel eind score: – 5 lepels, waardoor ik volgens de theorie de volgende dag maar met 7 lepels zal beginnen.

Om eerlijk te zijn schrik ik hier van. Ik dacht; ik ga eens een gemiddelde dag nemen waarop ik nét iets meer doe dan alleen maar thuis zitten. Vervolgens zie ik dat ik keihard in de min ga, terwijl het niet zo’n drukke dag was. En ook niet zo’n slechte dag. Eigenlijk was het best een oké dag.
Ik trek de conclusie dat ik die dag niet had moeten gaan fietsen (wist ik op dat moment ook al) en dat ik mega veel geluk heb gehad in het restaurant.

Het klinkt misschien heel gek, maar nu ik dit zo opschrijf en het vergelijk met de dagen waarop ik weet dat ik keihard over mijn grenzen ga, snap ik nu pas waarom ik er zo ziek van word. Eh, oeps?

In ieder geval goed dat ik dit doe, kennelijk. Ik steek er nog wat van op!
Het was niet mij bedoeling om deze blogpost negatief te laten zijn. Ik wilde gewoon eens kijken hoe ’t ging, waar ik op uit zou komen. Bijhouden hoe ik me voel vind ik een fijn idee. Als ik zie dat het ook weer beter kan gaan, dan kan ik daar wat hoop uit halen.

Als jij ziek bent: heb je enig idee hoeveel lepels jij per dag verbruikt?

Liefs,
Emily

19 Comments

 • Inge schreef:

  Ik vind die lepeltheorie zo duidelijk uitgelegd. Ik kan me een voorstelling maken van hoe het voor je is. Het laat me nadenken over hoe vanzelfsprekend alles voor me is, terwijl anderen elke stap/actie goed moeten overwegen om überhaupt de dag een beetje door te komen. Misschien is het bijhouden van je dag inderdaad niet zo’n slecht idee (alhoewel misschien wel confronterend zoals je zelf aangaf) om te kijken hoe je er per dag voorstaat. :)
  Inge onlangs geplaatst…Shoplog #1My Profile

 • Sofie schreef:

  Soow ik heb het andere artikel ook gelezen, en die komt wel binnen. Het legt inderdaad heel mooi uit hoe chronisch ziek zijn is.
  Ik ga het zelf ook eens proberen. Want ik ben lichamelijk gezond, maar mijn psychische problemen verslinden lepels. Misschien dat ik hier de uitleg vind voor waarom ik altijd zo moe ben.. Dankjewel!

  • Emily schreef:

   Fijn dat je er iets aan hebt. Het is denk ik een goed idee om bij te houden hoeveel energie het je allemaal kost – zeker omdat je aan geeft altijd moe te zijn.
   Psychische problemen zijn absoluut slopend.

 • Jantine schreef:

  Het verduidelijkt de lepeltheorie inderdaad best wel. En ik vind het geen negatieve post: het wordt vooral heel duidelijk dat het ook wel eens goed kan voelen als je over je eigen grenzen heen gaat, als je het maar niet te vaak doet.
  Jantine onlangs geplaatst…5 redenen waarom ik het leven prima vind in deze pauperflatMy Profile

 • Carlijn schreef:

  Allereerst wil ik even zeggen dat ik heel vrolijk word van je nieuwe lay-out. De lepeltheorie kende ik al, maar de beschrijving van je dag is heel verhelderend en tegelijk ook best even schrikken. Ik probeer me voor te stellen dat douchen al zoveel moeite kost. Mij kosten veel dingen ook best wat moeite, maar ik denk dat dat anders is, omdat het mij vooral mentaal veel kracht kost. Ik ga eens kijken of ik mezelf ook een dag lepels kan geven, ben benieuwd wat daar uit komt.
  Carlijn onlangs geplaatst…DIY: HappyboxMy Profile

  • Emily schreef:

   Dankje, ik vind de nieuwe layout ook leuk!
   Misschien is het wel andere moeite, maar toch; verloren energie is verloren energie. Het is rot als je al een beetje achter blijft met normale dingen.
   Ben benieuwd of dit voor jou ook een leerzaam experiment is: laat je ’t me weten als je ook zo’n dag bijhoudt? :)

   • Carlijn schreef:

    Ik heb net al een concept gemaakt haha. Waarschijnlijk wordt het morgen en donderdag, ik wil namelijk een goede en een slechte dag bijhouden en ik kan nu al wel aardig inschatten dat de afspraak die ik dan heb me heel veel lepels gaat kosten.

    Volg je me al op twitter? Dan mis je hem niet. Ik vergeet dat soort dingen nogal snel, maar ik ga proberen er aan te denken het te laten weten :)
    Carlijn onlangs geplaatst…DIY: HappyboxMy Profile

 • Rianne schreef:

  Ik mis het stukje dat je soms lepels terugkrijgt wanneer je iets leuks/energiegevends meemaakt.
  Verder is het heel duidelijk.

  Tegenwoordig houd ik meestal een lepel over (of krijg die terug). Soms niet en dan duurt het een paar dagen voordat ik weer op een normaal niveau zit. Het is niet anders. C’est la vie.
  Rianne onlangs geplaatst…Het boek van Urgh staat onlineMy Profile

 • Anita schreef:

  Visueel in kaart brengen geeft idd heel veel inzichten. 12 lepels is niet veel op een dag zeg!
  Anita onlangs geplaatst…Vakantiepost | kaartje sturen naar een anderMy Profile

 • Kim schreef:

  Ik had er nog nooit over gelezen, maar vind het ook verhelderend. Heel naar dat je zo een achteruitgang merkt, maar inderdaad wel goed dat je middels dit concept ziet waar het aan ligt.
  Bij mij is het vooral angst wat me zo moe maakt. Na een paar jaar met een fobie te leven, bleef er bijna geen energie meer over op een dag. Nu ben ik weer bezig met alles op te bouwen.

  Mooie layout!
  Kim onlangs geplaatst…Tweede BlogmeetingMy Profile

 • Heel erg confronterend, maar ook wel heel erg goed om het eens op een rij te zetten. Misschien moet ik dat ook eens doen want ik heb eigenlijk geen idee hoe het zit met mijn lepels!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Even bijkletsenMy Profile

 • Deisy schreef:

  Wat heb je dit helder en mooi uitgelegd zeg. Het lijkt mij ook echt ongelooflijk confronterend inderdaad om dit op te moeten schrijven en dan achteraf terug te moeten kijken. Ik vind het wel heel goed van je dat je dit hebt gedaan en dat je dit voor de toekomst mee kan nemen om toch iets beter op jezelf te letten ;-) Volgens mij ben je namelijk af en toe wel keihard voor jezelf lieve dame <3
  Deisy onlangs geplaatst…Wat voor plek onzekerheid in mijn leven heeftMy Profile

 • Saar schreef:

  Eigenlijk vind ik dit zelf verhelderend om te lezen. Ik pas die theorie toe bij mezelf ook, terwijl ik niet chronisch ziek ben (maar wel gevoelig voor burn-out-symptomen). Ik schreef onlangs iets over over je grenzen gaan en die lepeltheorie toont dan ook wel goed waarom het nodig is om af en toe op te laden en na een zware periode weer goed voor jezelf te zorgen.

  Ik vind het ook best confronterend om te zien hoe snel je in de min kan gaan. Hoeveel meer doe ik niet op een dag… Dat is gewoon niet eens gezond en haalbaar meer voor jou.
  Saar onlangs geplaatst…Bewust over de grens gaanMy Profile

  • Emily schreef:

   Ja, de lepeltheorie is voor meer mensen en momenten wel toepasbaar. Het ligt alleen net een beetje anders natuurlijk. Waarschijnlijk kosten bepaalde dingen geen of minder lepels en start je met meer. Als je eenmaal een burn out hebt, dan zit je ook op deze manier te tellen…
   Ik hoop ontzettend dat ik binnenkort een betere dag kan opschrijven. :)

 • Tiffany schreef:

  Goed van je om een hele dag zo te registreren. Misschien moet ik dit ook maar eens gaan doen, zodat ik kan kijken hoe het over een maand gaat in vergelijking met nu. Je nieuwe lay-out is echt super mooi!
  Tiffany onlangs geplaatst…Happy journal: Efteling & AmsterdamMy Profile

 • Anne schreef:

  Wat mooi dat je dit hebt bijgehouden. Ik ben er wel nieuwsgierig naar hoeveel lepels in verbruik, maar ik durf het niet bij te houden. Als het tegenvalt kon dat mijn geestelijke gezondheid wel eens een duwtje in de verkeerde richting geven. Maar ik weet wel redelijk wat me veel energie kost. Soms is dat het wel waard, zoals gisteren. Mijn ouders kwamen langs en we hebben samen gegeten. Ik moest dus wel fatsoenlijk koken (wat ik voor mezelf niet kan opbrengen). Het was heel gezellig. Vandaag krijg ik daar dan de rekening voor gepresenteerd. Ik breng de hele dag op bed door (heb alleen een wasje gedraaid en voor de konijnen gezorgd) en nog ben ik te moe om bijvoorbeeld een serie te kijken of lang achter elkaar blogjes te lezen.
  Anne onlangs geplaatst…Mijn Flickr favorieten (bij gebrek aan eigen foto’s)My Profile

 • Charlotte schreef:

  Sinds ik de lepeltheorie ken, is er een wereld voor me open gegaan. Ik heb nu het gevoel dat ik geen zwakkeling of aansteller ben met mijn pijn en vermoeidheid, dat er anderen zijn die zich net zo voelen. Helaas heeft 3 jaar dokters en fysio me nog geen steek verder geholpen en heeft het beestje nog steeds geen naampje :(

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.