Ik weet het. Als ik ooit wil dat bedrijven me veganistische kookboeken op gaan sturen in ruil voor een review (yes please!) dan moet ik echt wat beter worden in het fotograferen van mijn eten. Of in ieder geval niet mijn telefoon gebruiken die een slechte kwaliteit camera heeft. Maar ik heb toch geen tijd om helemaal mijn digitale camera erbij te pakken wanneer ik het liefst deze gerechten per direct in mijn buik wil hebben? Oké, ik zal iets beter mijn best gaan doen op de foto’s voor de volgende review.

Chloe’s Vegan Italian Kitchen is mijn favoriete kookboek. Hands down. Ik ben verliefd op de gerechten die hierin staan, maar ik ben dan ook groot liefhebber van de Italiaanse keuken. Pasta carbonara is één van mijn lievelingsgerechten en toen ik wilde stoppen met eieren en kaas heb ik echt bijna even moeten huilen.
Toen ik dit boek binnen kreeg was dat dan ook een van de eerste gerechten die ik uit wilde proberen en holy crap, ik ben verliefd. Alleen daarom al verdient dit boek 5/5 sterren, maar er is natuurlijk meer om van te houden.

SONY DSC

Wat ik erg prettig vind aan dit kookboek is dat de gerechten vaak vrij simpel zijn. Er zijn veel recepten waarmee je vaak binnen een half uur een heerlijke maaltijd op tafel hebt staan. Nu moet ik ook eerlijk bekennen dat ik tot nu toe alleen de makkelijkste geprobeerd heb, maar daar zoek ik mijn kookboeken ook wel een beetje op uit in verband met mijn gezondheid.
Ook zijn de ingrediëntenlijsten makkelijk te begrijpen. Ik bedoel, er staan geen allerlei moeilijk te verkrijgen, moeilijk uit te spreken mijn-hemel-wat-is-dit-voor-kruid ingrediënten in. Dat maakt het een stuk leuker om veganistisch te koken en ook een stuk goedkoper als je niet helemaal naar de biologische speciaalzaak hoeft.
Naast ieder gerecht staat ook een foto, iets wat ik heel fijn vind.

Er staan uiteraard vooral veel pizza en pasta gerechten in, maar dat vind ik juist zo’n enorm pluspunt. Er staan daarnaast ook genoeg salades, soepen en desserts in. Sommige gerechten zijn erg simpel, zoals de aardappeltjes uit de oven die lekker gekruid zijn of de geroosterde asperges, maar dat hoeft geen nadeel te zijn. In mijn ogen is dit boek geschikt voor zowel zij die gezegend zijn met twee linkerhanden, als voor mensen die ware kunstwerkjes op tafel weten te zetten. Daarnaast staat er bijvoorbeeld ook in uitgelegd hoe je je eigen vegan parmezaanse kaas kunt maken, of kokos slagroom.
Nog een voordeel: Chloe houdt ook rekening met allergieën en geeft opties wanneer je glutenvrij, notenvrij of sojavrij moet eten.
Wat je als eventueel nadeel zou kunnen zien is dat het boek in het Engels geschreven is en voor zover ik weet niet in het Nederlands te verkrijgen is. In Amerika gebruiken ze ‘cups’ en ‘spoons’ in plaats van gram en ml, maar ik vind het persoonlijk veel handiger werken sinds ik cups maatpannetjes heb aangeschaft.

SONY DSC

Gerechten die ik nog graag wil maken uit dit boek zijn onder andere ‘mama’s spaghetti and meatballs’ (hierboven afgebeeld) waarbij je je eigen vegan gehaktballen maakt. Ziet er zo lekker uit, maar het vraagt wel wat meer tijd dan de meeste andere gerechten waardoor ik er nog niet aan toe gekomen ben.
Ook staan er twee lasagna recepten in die veelbelovend klinken en zijn er een aantal manieren om je eigen hamburgers te maken. De recepten bestaan uit voorafjes (ook ideaal voor feestjes), hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Uiteraard kan je de gerechten ook als lunch gebruiken, maar voor ontbijt staat er zo goed als niets in. Als je graag je eigen pasta en pizzadeeg wil maken, staan daar ook opties voor in.

SONY DSC

De desserts zien er allemaal belachelijk lekker uit. Onder andere deze tiramisu. Er staat ook een ‘chocolate almond mousse cake’ in, koekjes en recepten voor je eigen vegan ijs (waar je dan wel een ijsmachine voor nodig hebt). Of wat dacht je van Italiaanse appel cake, of de ‘leftover red wine chocolate cake with drunken raspberries’?

Hieronder vind je een aantal gerechten die ik uitgeprobeerd heb. Het zijn alle drie pasta gerechten, maar de kruidige tomatensoep is ook absoluut een favoriet geworden hier. Denk dus niet dat alleen de pasta gerechten de moeite waard zijn: ik ben gewoon een pasta junkie.

Pasta in pink sauce

Pasta in roze saus

 15085521_1514422088574124_7962074568218416807_n

De saus bestaat uit tomaten, kruiden en wordt romig gemaakt door cashewnoten. Om cashewnoten in een saus te gebruiken moet je ze of een nacht laten weken, of 10 minuten koken, en vervolgens met wat water in de blender doen. Het is een super simpele saus die verrassend lekker is. In het recept hoort ook wat suiker, en hoewel ik liever geen suiker in mijn avondmaaltijden gebruik vond ik de saus zonder suiker iets te zuur. Het is lekker genoeg om zo te eten, maar je kan er natuurlijk ook wat vegan gehaktballen (van bijvoorbeeld Tivall) bij voegen. Persoonlijk vind ik het dan nóg lekkerder.

Penne with sun-dried tomato cream sauce

Penne met romige zongedroogde tomaten saus
15027427_1514422068574126_8546820206818226897_n
Steven was hier meer fan van dan ik, maar ik houd volgens mij gewoon niet zo van zongedroogde tomaatjes. Het is overigens echt gemakkelijk om een vegan saus alsnog romig te krijgen zonder daar zuivel bij te gebruiken. Over het algemeen vind mijn vriend de gerechten juist té romig omdat hij daar niet van houdt. Dit gerecht was net romig genoeg, maar niet zo romig dat hij het niet lekker meer vond. Persoonlijk vind ik dat er nog wat pit bij mag, maar dat kan je gemakkelijk zelf toevoegen natuurlijk.

You-won’t-be-single-for-long pasta carbonara

Je-zal-niet-lang-single-zijn pasta carbonara

SONY DSC

Ik hou zoveel van dit gerecht. Het smaakt alsof je een met zuivel en kaas overgoten gerecht aan het eten bent, én het is heel makkelijk te maken. Dit is één van de maaltijden die ik vaak alsnog kan maken wanneer het erg slecht met me gaat.
Het enige nadeel zou kunnen zijn dat je mogelijk moeite hebt met het vinden van zijden tofu (waar de saus van gemaakt wordt). Voor zover ik weet verkopen ze dit niet in de normale supermarkt. Wij hebben echter een Aziatische supermarkt op de hoek zitten.
Ik heb het recept wel een beetje aangepast. Oorspronkelijk hoort hier ‘shiitake bacon’ bij, dus zelfgemaakte bacon van paddenstoelen. Dat trekt Steven echter niet, dus op de foto zie je spekjes van de Vegetarische Slager. Die zijn alleen niet vegan (wel vegetarisch) dus daar wil ik graag een alternatief voor vinden. Ook doet Chloe er aardig wat citroensap doorheen, iets wat ik niet lekker vind. En ik doe er zelf 1/4 cup edelgistvlokken bij (vegan parmezaan). Het is voor mij bijna niet van normale carbonara te onderscheiden. YUM!

Welk gerecht lijkt jou het lekkerst?

Liefs,
Emily

3 Comments

 • Ilse schreef:

  Ik hou van zo’n simpele gerechten. En ik ben dol op pasta en pizza. Ziet er echt een leuk kookboek uit en ik zie meteen toch al een aantal dingen die ik zelf zo direct niet zou maken, zoals die tomatensaus met cashewnoten.

 • Johan schreef:

  Aangezien ik pas net op mezelf woon, maak je mij hier wel nieuwsgierig mee, alhoewel ik geen aspiraties heb om veganist te gaan worden. Het is alleen wel leuk om te maken als een vriendin van mij langskomt die veganist is.
  Gaat de bereidingswijze in stapjes? Ik heb moeite met gerechten waarbij je 3 dingen tegelijkertijd moet doen, maar het ziet er verrukkelijk uit.

  • Emily schreef:

   Je kan natuurlijk ook een vegan kookboek aanschaffen om er af en toe uit te koken – het betekent niet dat je alleen maar veganistisch moet eten, doe ik ook nog steeds niet. :)
   Ik zal het even goed voor je nakijken (ik moet ook nog je mooie mail beantwoorden!) maar volgens mij is het allemaal in simpele stapjes.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.