Mijn trip naar Londen was leuk. Echt waar.
Ik heb veel dingen kunnen zien die ik wilde zien. Nieuwe dingen mee maken vind ik heel erg leuk en belangrijk. Ik geniet er ontzettend van om op een plek te zijn waar ik nooit eerder geweest ben.
Misschien omdat mijn wereldje relatief klein is, in het alledaagse leven. Dat klinkt dramatischer dan ik ’t bedoel, maar zonder werk of school moet je eigenlijk actief zoeken naar iets nieuws, naar een prikkeling.

Eigenlijk was de vakantie veel te zwaar voor me. En ik vind ’t heel rot om dat toe te moeten geven.
Ik wist ’t ook wel. Al weken van tevoren maakte ik me stilletjes zorgen.
Een city trip is altijd inspannend. Voor iedereen. Dus hoe moest ik me daar in hemelsnaam doorheen gaan sleuren?
Enkele dagen van tevoren besloot ik die zorgen los te laten. Ik dacht, als ik me daar nu al druk om ga maken, dan veroorzaak ik ’t misschien zelf.

Heel dapper besloot ik mijn medicijnen (paracetamol met codeïne) thuis te laten.
Verander ‘heel dapper’ maar in ‘heel dom’. Hoewel ik niet weet of ik ze überhaupt ingenomen zou hebben: codeïne zorgt ervoor dat ik me ontzettend moe ga voelen.
Ik had echt verschrikkelijk veel pijn in Londen.  Alsof mijn benen ieder moment konden breken. Er waren momenten dat ik wanhopig zocht naar een bankje, die niet kon vinden, en maar huilend in een raamkozijn ging zitten.
Om eerlijk te zijn voelde het alsof de helft van mijn vakantie aan me voorbij ging.

Daarom besloot ik om tips op te schrijven. Dingen waar ik me de volgende keer aan wil houden.
Naast mijn gezondheid, zat mijn eigen instelling me ook nog eens ontzettend in de weg.
Het eerste valt niet te veranderen, maar het tweede wel!

Chronisch ziek en op vakantie: 10 tips

Kies het meest ideale moment uit
Oké, dit is heel lastig. Zeker wanneer je eigenlijk altijd ziek bent.
Als ik fibromyalgie als voorbeeld neem, dan zijn er waarschijnlijk wel periodes waarin je je iets beter voelt. Voor mij is dit (hopelijk nog steeds) de lente en zomer.
Op vakantie gaan in de kou was volgens mij geen slimme zet. Nu hadden we hiervoor gekozen omdat we aan een tijdslimiet zaten, maar ik kies geen tweede keer voor een city trip in de winter.

Zorg voor comfort en ontspanning
En voor goede schoenen! Steven had ervoor gezorgd dat ik op onwijs goede schoenen naar Londen ging. Dat heeft absoluut geholpen.
Ook heb ik verschillende vesten mee genomen en een fijne pyjama broek.
Voor mij werkt ’t goed om even te kunnen verdwijnen in een andere wereld, wanneer ik pijn heb. Mijn boek kwam dan ook goed van pas. En samen met Steven spelletjes spelen hielp ook om even alles los te laten.
Iedere avond ben ik in bad gegaan – soms zelfs twee keer. Dat was best luxe natuurlijk en lang niet ieder hotel heeft dat. Mocht jouw hotel ’t wel hebben, maak er dan gebruik van.

Zorg voor genoeg rust momenten

Wanneer het warmer weer is, kan je natuurlijk zat terrasjes pakken. Ga regelmatig even ergens wat drinken. Je bent misschien wat duurder uit daardoor, maar het is belangrijk.
Ik heb voor mezelf besloten dat ik me niet meer wil schamen omdat ik ’t niet trek. Als ik moet zitten, dan ga ik ook gewoon zitten. Is er geen bankje in de buurt? Dan wordt het een stoeprandje.
Vinden ze me maar raar, hoor.
Als een zwerver in de kou zitten omdat alles vol zat, was ook een beetje raar.

Neem pijnstillers mee
Ik had er echt spijt van dat ik dit niet had gedaan. Misschien heb je er overdag weinig aan, maar s’avonds in je hotelkamer ga je er echt blij mee zijn.

Maak een planning van tevoren
Zorg dat je eventueel nog kan schuiven met wat je doet op een dag. Plan niet téveel in.
Ik ga het liefst iets langer op vakantie, zodat ik niet alles in één dag hoef te proppen.
Voor mij werkte het ook om te weten wat we die dag gingen doen. Toen er een dag iets uitviel en we daardoor op de dag zelf een planning moesten maken, viel het me veel zwaarder.

Laat verwachtingen los
Makkelijker gezegd dan gedaan.
Je hebt bepaalde verwachtingen wanneer je op vakantie gaat. Je wil dit zien en dat doen. Je wil je ontspannen voelen en plezier maken.
Probeer er niet teveel bij na te denken. Het belangrijkste is dat je even weg bent, iets nieuws ziet. Hoe de dagen lopen kan je niet voorspellen.

Communiceer met je reisgenoot
Ik maakte me constant druk of ik Steven zijn vakantie verpeste. Dus zei ik niet dat ik onwijs veel pijn had en probeerde ik gewoon door te bijten.
Natuurlijk had Steven ’t wel door. Hij zag me instorten. Het zorgde alleen maar voor meer spanning dat ik zo eigenwijs was en niet wilde stoppen. En niet wilde praten. Ik wilde gewoon alles doen wat ik wilde doen – en ik ging ’t verdomme naar mijn zin hebben ook.
Ja, dat werkte niet helemaal. Gelukkig hebben we dat tijdens de vakantie opgelost. En ik heb er weer van geleerd.
Het lijkt me heel leuk om met vrienden op vakantie te gaan. Ik stel me zo voor dat zo’n vakantie nog lastiger kan zijn en om nog meer communicatie vraagt.

Wees positief
Zoals ik al zei, maakte ik me veel zorgen of ik Steven zijn vakantie verpeste. Dat is geen positieve gedachtegang en maakte mij alleen maar verdrietig. Verdriet en stress zorgt voor meer pijn.
Ik zat mezelf in de weg. Niet doen. Nergens voor nodig.
In plaats van te denken “ik trek ’t niet meer, deze vakantie is veel te zwaar, ik moet echt gaan zitten anders stort ik in maar ik zie verdomme nergens een bankje” kan je ook denken “wow, wat vet dat ik toch ondanks alles in Londen ben! Ik moet nu wel echt gaan zitten, dat wordt een café, of een bankje, of een stoepje”.
Beide gedachten zijn waar. De laatste is alleen veel prettiger, toch?

Accepteer als ’t niet gaat

Als ’t niet gaat, dan gaat ’t niet.
Misschien kan je vandaag iets anders doen. Of moet de wandeling gewoon wat korter. Pak een extra bus. Of ga vroeger terug naar het hotel.

Kijk naar de mooie momenten

Geniet ervan dat je tóch op vakantie bent. Let op de mooie lucht, op de mooie gebouwen of de mooie natuur. Kijk naar de mensen om je heen. Lach met de mensen waar je mee samen bent. Koop een veel te groot ijsje. Besef je hoeveel geluk je hebt dat je dit kan doen.
Je neemt deze herinneringen mee naar huis en niemand zal je dat af kunnen pakken.

“Wow, ik ben in Londen!”

Heb jij nog tips om fijn te kunnen reizen?

10 Comments

 • Vanessa schreef:

  Fijn om te lezen dat je Londen echt leuk vond. Jammer dat de vakantie veel te zwaar voor je was en dat je hieraan moest toegeven. Lijkt me erg confronterend. Sinds ik CVS heb, ben ik nog niet langer dan een dag ergens naartoe gegaan en dat is al zwaar. Ik kan me dus goed voorstellen hoe jij je hebt gevoeld. Goede tips heb je gegeven. Ik denk dat je hiermee veel mensen kan helpen, ook mij. Mijn vriend en ik zijn momenteel aan het kijken om ergens op vakantie te gaan, maar ik moet zeggen dat de meeste dingen me tegenhouden. Zoals je zegt: je weet nooit hoe je je op dat moment gaat voelen. Hopelijk wordt de lente en zomer beter voor ons. Veel moed meid!
  Vanessa onlangs geplaatst…Mijn 8 onmisbare winter musthavesMy Profile

  • Vanessa schreef:

   Oh, en prachtige foto onderaan trouwens!

  • Emily schreef:

   Oh, laat je alsjeblieft niet tegen houden meis! Houd rekening met je ziek zijn – maar blijf niet thuis vanwege!
   Op vakantie gaan is wel te doen, je moet alleen je verwachtingen aanpassen en leren accepteren wanneer ’t niet gaat. Niet gemakkelijk, maar de herinneringen aan je vakantie maken ’t helemaal goed. <3

 • Vivian schreef:

  Oh dit is heel erg herkenbaar. Tof hoe je het onder woorden hebt weten te brengen: ik weet ook nooit echt hoe het gaat verlopen als ik op vakantie ga en dan kom je nog wel eens voor nare verrassingen te staan. Lijkt zo simpel, gewoon op reis gaan… maar als je ziet wat voor voorbereidingen er getroffen moeten worden en waar allemaal rekening mee gehouden moet worden is het best wel wat.
  Vivian onlangs geplaatst…Meet the editor: Coffeecompany Book Brunch (verslag!)My Profile

 • Yvonne schreef:

  Fijn te lezen dat je een leuke tijd heb gehad. Londen is leuk! Maar – onwijs jammer dat dit met zo veel pijn gepaard moest gaan. Ik hoop dat je met deze tips een heleboel mensen helpt en – in de toekomst – vooral ook jezelf.
  Yvonne onlangs geplaatst…Help! Ik kom niet aan!My Profile

 • Sofie schreef:

  Dit is echt heeeeel erg herkenbaar. Op vakantie gaan of citytrippen, telkens loop ik daar extra tegen de grenzen van mijn lichaam aan. Dat is soms heel teleurstellend, en zeker ook voor mijn vriend, die graag alles wil zien, en dat ik dan niet kan. En zoals je zegt, als ik dan toch koppig doorzet, dan zorgt dat uiteindelijk ook voor spanningen. Want dan stort je ineens keihard in, en dan kan er niets meer.
  Moeilijk, maar ook ik geef het niet op. Ik blijf tripjes maken, maar zoals je zegt, je moet je verwachtingen proberen aanpassen. En genieten dat je er toch even uit bent, ook al kan je niet alles doen!
  Goed artikel!
  x Sofie
  Sofie onlangs geplaatst…Review: Benecos Hand Cream for Happy HandsMy Profile

 • Deisy schreef:

  Heel goed en mooi geschreven meis. Ik denk dat accepteren wat je wel en niet kan inderdaad een hele belangrijke, maar ongelooflijk moeilijk, stap is om van alles te kunnen genieten. Ik ben overigens blij om te horen dat je uiteindelijk wel hebt genoten en dat je communicatie tussen jou en vriendlief ook goed is gekomen: dat zijn altijd mooie dingen om te koesteren :-) X
  Deisy onlangs geplaatst…De reden waarom mannen niet luisteren + tipsMy Profile

 • Astrid schreef:

  Ik heb niet echt een chronische ziekte, maar veel van je tips zijn voor mij ook bruikbaar. Omdat ik snel overprikkeld ben door mijn autisme, kan ik ook weinig aan en moet regelmatig rust nemen. Ook plannen maar voldoende ruimte houden voor flexibiliteit is belangrijk.

  Ik ben blij dat je ondanks je beperkingen en je moeite om daar rekening mee te houden, een fijne vakantie hebt gehad.
  Astrid onlangs geplaatst…Wat te doen zonder computer of smartphone (blind edition)My Profile

 • Diana schreef:

  Bedankt voor je tips en verhaal ! Ga ze zeker opschrijven en meenemen als ik op vakantie ga.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.