Voordat ik op dit onderwerp verder ga, wil ik graag even iets kwijt. Ik weet dat mijn blog gevolgd wordt door verschillende mensen met een eetstoornis, of die een eetstoornis gehad hebben. Misschien dat zij deze blogpost niet eens aanklikken, maar uit angst dat er iets verkeerd valt zou ik er toch graag even bij willen zeggen dat ik een groot voorstander ben van gezond, normaal eten. 
Geen gekke diëten, geen shakes, geen nep voedsel, en belangrijker nog vind ik om een goede mindset te hebben. Van je lichaam houden, ook al probeer je ’t te veranderen. 
Je lichaam is mooi. Kledingmaten zeggen al net zo weinig als ’t getal op de weegschaal. Het is prima als je af wil vallen, maar alleen op een gezonde manier die niet verwoestend of schadelijk is voor je lichaam. Of voor je geest!

Een tijd geleden plaatste ik een blogpost over tips tijdens het afvallen. Eigenlijk schrijf ik er niet zo vaak over, maar het is wel iets wat me veel bezig houdt. Na 30 kg te zijn afgevallen heb ik vooral geleerd dat afvallen nooit makkelijker wordt. Je hoofd heeft ontzettend veel tijd nodig om de extra kilo’s er niet meer bij te zien (echt waar; ik zie alleen verandering als ik foto’s vergelijk) en stil staan overkomt iedereen.
Nu is stil staan een stuk beter dan omlaag gaan en dan hard weer omhoog schieten, dus zo erg is ’t ook allemaal niet. Maar frustrerend is het soms wel.

Om die twee redenen is het belangrijk om je vooruitgang op een goede manier te meten.
Daar wilde ik deze blogpost over schrijven – manieren om je progress te meten – maar afgelopen dagen voelde ik me zo verschrikkelijk gefrustreerd over de weegschaal, dat ik eerst daarover moet schrijven.

Een haat-liefde verhouding met de weegschaal

Ik heb een hekel aan de weegschaal. Echt waar. Toch heb ik ‘m nog steeds de deur niet uit gedaan en sta ik er regelmatig op. Ik bewonder hen die ’t uit hun leven verbannen hebben.
Eigenlijk vind ik het op een bepaalde manier toch wel een fijne manier om te meten. Het is prettig om te zien dat je omlaag gegaan bent, maar wanneer je je gemoedsrust erdoor laat bepalen (zoals ik soms doe), wordt het toch wel een probleem.

Ik had laatst weer zo’n moment. Mooie menu’s de hele week, puur en onbewerkt gegeten want ik ben een biologische tuthola, niet gesnoept, salades want yay zon!
Wat fijn om zo lekker en gezond te eten! Ik voelde mezelf gewoon slanker worden. Mijn kleding zat lekker, soms losser. Mijn huid voelde strakker. Mijn taille kwam mooier uit. Ik wist het zeker; ik was afgevallen.
Zondagochtend stond ik er dan; vrolijk en vol verwachting op de weegschaal.

En ik was aangekomen.
Slik. Ohjee.
Meteen probeerde ik mezelf gerust te stellen; waarschijnlijk hou ik gewoon vocht vast. Dat doet ’t vrouwelijk lichaam soms, he, in van die bepaalde periodes. En ’t is hartstikke heet en vochtig weer. Dat heeft er vast mee te maken.
Ik stapte ervan af. Somber en gefrustreerd. Mijn vrolijke ochtenddansje staakte ik, mijn kleding zat meteen strakker en bij mijn boterham vroeg ik me af of ik ‘m wel moest eten. Want tja; brood. Ik heb broodbuik nog niet gelezen maar toch heeft het al invloed op me.
Meteen voelde ik me tonnetje rond, niks geen mooie taille.

Wat een onzin. Als ik niet op die stomme weegschaal was gaan staan, dan had ik me nog steeds vrolijk gevoeld. Dan zaten m’n kleren gewoon lekker en had ik met een trots gevoel mijn hand op mijn buik gelegd – zacht en misschien niet strakker wordend, maar wel platter wordend (post weegschaal Emily: ja hoor, dat dacht je maar!).

Ik trok mijn kleding uit en ging naakt voor de spiegel staan.
Even zuchten. Ogen sluiten. Diep ademhalen. Ogen weer open. Ik vroeg me af:
Zou ik me nog steeds zo rot voelen als ik niet op die weegschaal was gaan staan?
Ik liet mijn hand langs mijn taille en heup gaan – daar kijk ik altijd als eerste naar als ik me wat beter wil voelen over mijn lichaam. Mijn buik vermijd ik het langst.
Ik draaide een paar keer. Trok mijn buik in, en ontspande weer.
Nou. Eigenlijk was ’t zo erg niet. Eigenlijk vind ik mezelf best oké. Ik weet wel dat ik geen schoonheidswedstrijd ga winnen ofzo, en ik zou het liever anders zien en daar werk ik voor, maar als ik er een foto bij pak van vroeger…
Ik ben best wel blij met mij.

Kalm pakte ik mijn eetdagboekje erbij. Af en toe eet ik wel ongezonde dingen. Mijn eetpatroon gaat achteruit wanneer ik me heel rot voel. Dan probeer ik energie te halen uit verkeerde dingen of grijp ik naar het gemakkelijkste voedsel omdat ik te moe ben.
Maar over het algemeen stop ik goede dingen in m’n mond. Voeding die voedt, niet vult (mijn nieuwe eet motto).
Ik herinnerde mezelf eraan dat afvallen niet mijn nummer één doel is. Me gezonder voelen en mijn lichaam goed verzorgen is belangrijker.

Als ik heel eerlijk ben, dan blijft dit wel een gevecht. Wat ik omschrijf is alweer een aantal dagen geleden en vandaag was ik weer teleurgesteld omdat de weegschaal niet laat zien wat ik wil zien.
Maar vandaag kon ik wel lachen om mijn frustratie en idioterie. En wanneer je humor in een stomme situatie weet te vinden, win je toch een beetje.

Ooit, ooit ga ik die weegschaal misschien wel de deur uit doen. Liever zie ik dat ik mijn gedachten over die twee stomme cijfertjes verander.
Kleine stapjes…

Vecht jij wel eens met je weegschaal? Wie wint? 

Liefs,
Emily

23 Comments

 • Kim schreef:

  Mooi en herkenbaar artikel. Eerlijk? De weegschaal brengt mij vaak weinig goeds.
  Liefs Kim
  Kim onlangs geplaatst…The Rabbit TagMy Profile

 • kim schreef:

  Mooi geschreven, en 30 kilo, wauw dat os een hoop! Rare trucjes kan je hoofd met je uithalen he. Ik blijf mezelf juist vaak te dun vinden. En heb het gevoel dat ik mezelf tegenover anderen moet bewijzen dat ik gezond ben. Ook al ben ik 15 kilo aangekomen en zie ik er (volgens anderen) gezond uit.
  kim onlangs geplaatst…Overwinningen #2My Profile

 • Marion schreef:

  Nou ja, je kent mijn verhaal. Ik kan alleen maar zeggen dat het wegdoen van mijn weegschaal het beste moment ooit is geweest. Het is gek om je goede gevoel bevestigd te willen zien door een getal. Beter weg met dat ding, maar ik begrijp dat dat niet zo gemakkelijk gaat.
  Marion onlangs geplaatst…Loving Lazy Sundays #46My Profile

 • Sofie schreef:

  Hmm, toch best wel herkenbaar dat je humeur kan afhangen van die weegschaal soms. Zijn er vrouwen die hier niet mee worstelen vraag ik me soms af? Vast wel, moet bevrijdend zijn!
  Sofie onlangs geplaatst…Stilte, interview en behandelingMy Profile

 • Rianne schreef:

  Ik zou willen zeggen dat ik het gevecht op heb gegeven en voor 90-95% is dat ook zo maar er zijn dagen bij… Dan valt het getal mij meer tegen dan ik toe wil geven.
  Meestal kan ik wel achterhalen hoe en waardoor dat een kilootje meer veroorzaakt wordt. Soms niet. Dat zijn de frustie-momenten. Steeds minder, steeds korter, steeds minder ernstig.
  NB. Dat van het ongezond eten in tijden dat je je minder voelt herken ik. Ineens lijkt suiker nodig voor energie , dat soort flauwekul.

  • Emily schreef:

   “Ineens lijkt suiker nodig voor energie…” Ja, precies. Slaat natuurlijk verder nergens op maar lastig uit te zetten.
   Gelukkig vind ik de weegschaal ook het overgrote deel van de tijd helemaal niet belangrijk. Maar soms…

 • Hier nog een weegschaalverslaafde, die haar humeur laat afhangen van het getal dat de weegschaal aangeeft,……ik moet het eerlijk toegeven, ik sta ’s morgens en ’s avonds op de weegschaal,….hoe erg kan het zijn,….en heb een panische angst om dik te worden,…….

  • Emily schreef:

   Dat is nog wel een stapje verder, want 2 x per dag op de weegschaal gaan staan is inderdaad niet goed. Daarbij kan je er ook niks aan af leiden; zelfs iedere dag op de weegschaal gaan staan is niet zo’n goed idee om je gewicht in de gaten te houden. 1 x per week is meer dan zat. Lijkt me heel rot om zo’n angst te hebben. Dat heb ik gelukkig zelf niet. Sterkte ermee, ik hoop dat je ervan af komt!

 • Els schreef:

  Lieve Emily,
  30 kg Afgevallen is veel!
  Je ziet er leuk en gezellig uit, dus laat je humeur niet bederven door die weegschaal.
  Als jij je maar goed voelt!
  Liefs van mij.

 • Elke schreef:

  Heel herkenbaar. Ben er ook altijd zenuwachtig voor en ontloop ‘m het allerliefst. Maar, het blijft maar een weegschaal. Laat het je humeur niet te erg bederven. ♡
  Elke onlangs geplaatst…BIEN.My Profile

 • Heel erg knap dat je 30 kilo bent afgevallen!
  Wel rot dat het getal op de weegschaal soms je dag zo kan verpesten. Zelf heb ik hier gelukkig niet zo heel erg veel last van, maar het lijkt me echt moeilijk als je er wel last van hebt. Misschien toch de weegschaal even niet gebruiken en gewoon kijken naar hoe je je voelt? Sterkte ermee!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Eenzaam gemisMy Profile

 • Kaylee Roxanne schreef:

  Goed artikel zeg! Helaas ook wel herkenbaar. Het is inderdaad belangrijk om je humeur er niet door te laten beïnvloeden, maar dat is erg moeilijk! Toch zal niemand je op een weegschaal zetten wanneer diegene je ontmoet, dus zolang jij je lekker voelt bij je lichaam zou dat getal helemaal niets uit moeten maken! (Makkelijker gezegd dan gedaan…)

  Knap van de 30 kilo minder en je ziet er top uit!
  Kaylee Roxanne onlangs geplaatst…Stretch marks lelijk? Nee hoor, ze zijn hot as f*ckMy Profile

 • Sandra schreef:

  Ik vind het zo naar om te lezen dat je hier mee worstelt. Natuurlijk zou ik nu willen zeggen: ”Gooi dat ding uit het raam!” Maar nee, zo makkelijk is het niet. Ik heb struggles met de weegschaal omdat ik ondergewicht heb, maar ik heb het losgelaten. Ik voel me lekker in mijn lichaam en daar gaat het ook om. Ik hoop dat jij steeds meer tevreden bent met je lichaam, want je ziet er geweldig uit. :)
  Sandra onlangs geplaatst…Video | Vakantie Parga 2015My Profile

  • Emily schreef:

   Dankjewel, wat lief! Ik denk dat ik ‘m ooit wel weg doe. Of gewoon heel weinig ga gebruiken. Op zich heb ik er niet vaak last van hoor, slechts af en toe.

 • Rianne schreef:

  Wauw 30 kilo, goed bezig! Ik heb mezelf aangeleerd om bijna niet meer op de weegschaal te gaan staan, had vaak hetzelfde gevoel als jij nu: stom omdat je amper afvalt of zelfs wat bent aangekomen. Dus niet te veel naar die weegschaal kijken, het is veel belangrijker hoe je je voelt!!
  Rianne onlangs geplaatst…Chique uit eten bij Inter ScaldesMy Profile

 • bentenge schreef:

  It’s a girls thing !
  Zou ik denken na de commentaren.
  Maar kijk, al twee maand zijnde batterijtjes van de weegschaal leeg en om één of andere reden slaag ik er niet in ze te vervangen. Weg verslaving :-)

 • Joke schreef:

  Allereerst: fantastisch goed geschreven! En ook heel herkenbaar. Toen ik jouw leeftijd had, kon ik nog niet zo goed relativeren of liever rationaliseren. Je doet dat goed en je zal merken: dat wordt alleen maar gemakkelijker naarmate je ouder wordt…

 • britta schreef:

  Wat goed geschreven! Ik hoop dat je steeds minder worstelt met de weegschaal. Wat lijkt het mij zelf prachtig als ik ook afscheid kon nemen van dat ding…
  britta onlangs geplaatst…Dit wordt mijn zomer!My Profile

 • Waus schreef:

  30 kilo eraf, wauw, dat vind ik knap.
  Hier wint meestal de weegschaal. Dan ontbijt ik met alleen een appel uit angst om aan te komen en honger ik mezelf uit tot ik me volprop tijdens de lunch. Niet echt een goede gewoonte, maar ja…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.