Als je wat meer over veganisme wil weten, of je af vraagt waarom veganisten kiezen voor een plantaardig dieet, zou ik je aanraden om een aantal documentaires te kijken. Dit is de makkelijkste en snelste manier om meer kennis te verkrijgen.
Er zijn verschillende redenen om bepaalde delen van het veganisme in je leven te verwerken. Of je nou meer plantaardig wil eten vanwege gezondheidsoverwegingen of gewoon iets minder (kiloknaller) vlees wil eten vanwege het leed, of het belangrijker vindt om dierproefvrije producten te gebruiken: de volgende documentaires zorgen ervoor dat je begrijpt waarom sommige mensen ervoor kiezen om veganist te worden en zorgen er ook voor dat je zelf kan bepalen hoe ver je hierin wil gaan.

Documentaires over veganisme: de basis

Forks over knives – gezondheid

Forks over knives richt zich op het gezondheidsaspect van een plantaardig dieet. Dit is ook de reden waarom ik er oorspronkelijk geïnteresseerd in raakte. Ik ben zelf wel redelijk sceptisch over in hoeverre een plantaardig dieet je kan helpen bij een chronische ziekte zoals ME, maar er zijn wel een heleboel aandoeningen waarbij bewezen is dat een plantaardig dieet kan helpen verbeteren, genezen of preventief werkt. Als je het interessant vindt hoe een plantaardig dieet bijvoorbeeld diabetes type 2 of bepaalde huidaandoeningen kan verbeteren (ik ben erg voorzichtig met het gebruik van het woord ‘genezen’), of waarom je met zo’n dieet drastisch minder kans hebt op hartaandoeningen en botontkalking, dan is dit de documentaire voor jou.

Forks over knives staat momenteel op Netflix.

Cowspiracy – milieu & wereldhonger
Persoonlijk vind ik dit de beste documentaire uit dit lijstje. Cowspiracy richt zich vooral op de invloed van de vee-industrie op onze planeet en legt uit waarom er iets moet veranderen als we moeder aarde willen behouden. Iedereen die zich in zet voor het milieu en zich interesseert voor een ‘groene levensstijl’, zou deze documentaire moeten zien.
Cowspiracy laat zien dat wij in de westerse wereld een overvloed hebben aan eten en alleen maar meer willen. Als iedereen op de aarde zou willen eten zoals wij dat zouden doen, hebben we aan één (en zelfs niet aan twee) planeten genoeg. Het voer dat wij geven aan de dieren die wij fokken als voedsel, zou gemakkelijk de mensen die aan honger lijden kunnen voeden.
Daarnaast schenkt het ook een beetje aandacht aan het dierenleed. De focus ligt echter wel op milieu en klimaatverandering.
Pas na deze documentaire besefte ik me hoe onnatuurlijk onze eetgewoontes werkelijk zijn. Cowspiracy legt goed uit en laat voldoende zien zonder zwaar choquerende beelden. Als er één documentaire is die je zou moeten zien, dan is het deze wel.

Cowspiracy staat momenteel op Netflix.

Earthlings – dierenleed
Om earthlings te omschrijven, moet ik beginnen met een waarschuwing. De beelden van earthlings zijn de meest verschrikkelijke beelden die ik ooit heb gezien. Het is me niet gelukt om deze documentaire in één keer te kijken. Meerdere keren heb ik ‘m op pauze gezet omdat ik het niet trok, en ik heb zelden zo hard moeten huilen.
Als je wil weten welk leed er achter vlees, bont, circussen, stierengevechten en dierproeven zit, moet je absoluut deze documentaire kijken. De beelden zijn opgenomen met geheime camera’s en liegen er niet om. Het is gemakkelijk om te denken dat dit soort dingen niet met jouw stukje vlees op je bord gebeuren, maar erg naïef natuurlijk. Veel van deze dingen gebeuren ook in Nederland, niet alleen in de VS.
Deze documentaire raad ik aan als je wil weten hoe dat stuk vlees op je bord nou precies daar terecht is gekomen. Ik raad het aan als je denkt dat bont kopen wel oké is. Ook is het een goede documentaire als je het als laatste zetje nodig hebt tot een vegetarisch dieet, of wat minder vlees wil gaan eten.
Weet wel dat mijn waarschuwing niet overdreven is. Het is gruwelijk, maar het is belangrijk dat je beseft waar je voor betaalt.

Earthlings is met Nederlandse ondertiteling te bekijken op youtube.

Als je geen zin hebt om bovenstaande documentaires te kijken, maar liever in één documentaire meer wil leren over veganisme raad ik de volgende twee documentaires aan:

Vegucated – gemengd

Vegucated is een documentaire over drie personen die een veganistisch dieet proberen te volgen. Ze leren tijdens deze uitdaging over de beweegredenen achter het veganisme, en de kijkers dus ook. Deze documentaire vat goed samen vanuit welke verschillende uitgangspunten een persoon de overgang tot een plantaardig dieet en een veganistische levensstijl kan maken.
Vegucated is wat laagdrempeliger dan de andere documentaires en het is een stuk tastbaarder. Identificeren met de drie personen is makkelijk omdat ze allemaal beginnen vanaf een normaal Westers dieet. Je krijgt te zien hoe ze worstelen met het veganistische dieet, maar ook hoe ze steeds meer beseffen wat er schuil gaat achter de vlees- en melkindustrie.

Vegucated is te bekijken op youtube.

VeganChallenge de film – gemengd

VeganChallenge de film is eigenlijk de Nederlandse versie van Vegucated, gemaakt door Viva Las Vega’s.
De veganchallenge is in het leven geroepen om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het veganistische dieet. Tijdens de challenge krijg je van de makers hierachter een steuntje in de rug, door bijvoorbeeld weekmenu’s voor wanneer je echt geen idee hebt waar je moet beginnen. Deelname is gratis.
VeganChallenge de film volgt twee mensen die mee hebben gedaan aan deze uitdaging en laat, net zoals Vegucated, de ups en downs zien van het aangaan van de uitdaging. Wat deze documentaire ook goed doet is voorlichting geven op een heel duidelijke en toegankelijke manier. Een absolute aanrader voor als je een wat makkelijkere documentaire wil kijken maar tóch voldoende kennis op wil doen.

VeganChallenge de film is te bekijken op youtube.

Als je één van deze documentaires gaat kijken (of al gekeken hebt), zou ik graag horen wat je ervan vindt!

Liefs,
Emily

6 Comments

 • Charelle schreef:

  Mooi overzicht! Ik durf eigenlijk meestal niet te kijken omdat ze vaak zo heftig zijn, maar ik denk dat het heel belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen de docu’s kijken!
  Charelle onlangs geplaatst…Transpersoonlijke Psychologie – Sorry, wat?My Profile

  • Emily schreef:

   Ja, dat snap ik! Bedoel je met heftig trouwens het dierenleed? Want bijvoorbeeld cowspiracy en forks over knives zijn te bekijken zonder heftige beelden voorgeschoteld te krijgen. Vegucated en VeganChallenge de film hebben er enkele, maar valt mee. Earthlings however…

 • Jacquie Davis schreef:

  Ik ga de laatste twee denk ik wel kijken. Ik denk dat die ook tips omvatten voor meer groen. Als ik iets meer vlees kan laten staan, is het de moeite waard, al weet ik dat ik niet alles kan laten staan. Ik ben zo teleurgesteld vandaag. Dacht quorn te mogen. Is het nu in de aanbieding, yay. Ga ik door het lijstje, is er maar 1 die ik nu echt mag. Ui,knoflook,melk of gluten in alles. Zelfs de met sate, zo jammer.

  • Emily schreef:

   Ja, dat is echt jammer. Ik weet niet wat je allemaal niet mag, maar zijn de kipstuckjes van de vegetarische slager of van vivera misschien iets? Weet uit mn hoofd niet wat er in zit. ’t is alleen wel duur!

 • Sinds ik heb gezien hoe ze te werk gaan met de slacht en vooral de opvoeding van de dieren die we we eten heb ik ook steeds meer de neiging om helemaal geen vlees meer te eten. Verschrikkelijk die bio industrie!

 • Sytse schreef:

  Oh god, Earthlings. Ik heb de eerste 17 minuten gekeken en ik heb 17 minuten gehuild. Meer hoefde ik niet te zien. Ik ben genezen wat dat betreft.
  Sytse onlangs geplaatst…Vegan zoetzure muffinsMy Profile

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.