Vorige week had ik twee afspraken voor mezelf gemaakt: voor een professionele massage, en een uurtje floaten. Beide had ik nog nooit gedaan.
De massage zou speciaal geschikt zijn voor mensen met chronische pijn, maar voor mij was het veel te hard. Ik heb het meerdere keren aangegeven, maar het bleef ontzettend pijnlijk. Ik wist niet zo goed wat ik nou moest doen, of ik de massage moest stoppen of niet, en het resultaat is dat ik een uur heb liggen pijn lijden. De dagen erna was de pijn niet te harden en ook tijdens mijn afspraak bij het floaten was het nog erg aanwezig.

Ik had een afspraak bij Floating Lotus in Rotterdam (Noord). Het duurde even voordat ik de juiste plek had gevonden binnen het gebouw, want er staat nergens aangegeven waar je voor het floaten moet zijn. Uiteindelijk kwam ik in een kamer terecht waar me eerst werd uitgelegd wat het floaten inhield en daarna werd ik begeleid naar de float ruimte.
Eerlijk toegegeven: de sfeer bij Floating Lotus is niet helemaal mijn ding. Het voelde een beetje ongemakkelijk. Ook het door een soort kantine moeten lopen om bij de float ruimte te komen voelde een beetje gek. Niet bepaald ontspannend. Misschien ligt het aan mij, maar ik verwachtte wel een balie en een normale wachtruimte, en vooral een rustgevende sfeer.
Aan de andere kant, ik werd wel vriendelijk geholpen.

Wat is floaten?

De float ruimte vond ik dan wel heel prettig. Een grote kamer, sfeerverlichting, ruime douche. De kabine waar je in aan het floaten bent is misschien niet helemaal geschikt voor als je last hebt van claustrofobie, maar je kan de kap ook open laten. Dat heb ik zelf eerst gedaan (omdat ik een tikkeltje claustrofobisch ben) maar dat vond ik wel behoorlijk koud. Toen ik eenmaal gewend was aan de kabine, kon ik de klep zonder problemen dicht doen.
In de kabine zelf kan je het licht en de muziek bedienen (aan, uit, en in geval van de muziek: harder of zachter).

Floaten doe je in een bad (speciale kabine) met epsomzout (magnesiumsulfaat). Het heeft een behoorlijke lijst van positieve werkingen, waaronder dat het ontgiftend werkt (interessant voor lymies). Het is goed voor onder andere ontspanning, herstel van de spieren, de huid en vermindert stressklachten.
Het water en de ruimte hebben dezelfde temperatuur als je lichaam, zodat de grens tussen water, ruimte en lichaam verdwijnen. Hierdoor krijg je het gevoel alsof je zweeft.
Één uur floaten zou gelijk staan aan 5 uur slapen qua ontspanning.

Mijn ervaring

Zoals ik in de intro al zei: ik had pijn. Veel pijn. Met name in mijn schouders en nek.
Door een ooroperatie die ik als kind gehad heb, mag ik niet met mijn linkeroor onder water komen. Dat maakt het concept floaten wel iets lastiger voor mij. Ik had vooraf contact gezocht erover en er lag een nekkussentje voor me klaar.
Ik denk dat het floaten wel lekkerder is zonder zo’n kussentje. Het schijnt vaak voor te komen, maar ik had in het begin heel veel moeite om een comfortabele positie te vinden voor mijn nek. Het deed in het begin zoveel zeer dat ik er bijna weer uit wilde komen.
Uiteindelijk merkte ik dat als ik mijn nek meer naar achteren liet hangen, de pijn te doen was. Daarna lukte het me om me te ontspannen en me te concentreren op de muziek. Ik vroeg me wel een paar keer af of ik dit wel een uur zou volhouden – iets waarvoor ik al gewaarschuwd was, kennelijk vragen meer mensen zich dit af – maar na ongeveer twintig minuten was ik volledig ontspannen en vond ik het heerlijk.
Het floaten voelt echt alsof je ergens op een andere planeet drijft. Er zijn heel weinig prikkels in de kabine. Als je helemaal geen prikkels wil hebben kan je de muziek en het licht uitdoen, maar dat vond ik zelf iets te heftig.
De meest pijnlijke spieren leken te reageren op het floaten (of het zout?): er ging steeds een soort trilling doorheen. Het deed steeds minder zeer. Af en toe moest ik me wel even bewegen, anders nam de pijn weer toe, maar dat voelde juist lekker in het water.

Ik vond het een bijzondere en vooral prettige ervaring. Ik was er na zo’n drie kwartier wel klaar mee, dus ben ik eerder uit de kabine geklommen om te gaan douchen.
Dat is overigens wel een dingetje: het zout maakt je extreem glad. De kabine uitstappen is al niet super gemakkelijk. Je moet echt heel goed uitkijken dat je niet uitglijdt. Ik kan me voorstellen dat dit voor bijvoorbeeld ouderen een gevaarlijke uitdaging kan zijn.
Ik had wel het idee dat ik daarna minder pijn had, maar het heeft niet lang aangehouden.

Zou ik het aanraden?

Ja, absoluut. Niet alleen aan mensen met chronische pijn zoals ik, maar eigenlijk zo’n beetje aan iedereen. Ik denk dat het vooral veel waarde heeft als je regelmatig last hebt van stress of moeite hebt met ontspannen (of iets liefs voor jezelf te doen).
Of het floaten veel invloed heeft op pijn durf ik niet te zeggen. Misschien dat het meer effect heeft naarmate je het vaker doet. Op het moment zelf vond ik het wel heel prettig.
Ik zou niet verwachten dat je pijnvrij zal zijn tijdens het floaten. Dat is misschien ook te veel gevraagd. Ik schrok er zelf wel een beetje van hoeveel pijn ik in het begin had, maar daar kan jij nu rekening mee houden. Het duurt even voordat je een prettige houding hebt gevonden.

Heb jij wel eens gefloat? Lijkt het jou wat?

Liefs,
Emily

6 Comments

 • Anouk schreef:

  Wow ik ben zo benieuwd hoe het is! Jammer dat je het niet zo geweldig vond maar misschien kwam dat ook door de massage?

  Ik ga het denk ik proberen een keer! Kom misschien 100% in de ziektewet door burnout dus wie weet gaat dit me wel helpen…

  • Emily schreef:

   Ik vond het wel echt heel fijn hoor! Alleen had ik gewoon veel pijn, inderdaad door de massage. Het duurde even voordat ik een fijne positie had maar toen vond ik ’t echt lekker. :)
   Daarna voelde ik me ook zo ontspannen. Zeker met een burn out zou ik het aanraden. Heel veel sterkte meissie, je mag je altijd een berichtje sturen! <3

 • Jenn schreef:

  Floaten is zo lekker!

 • Landa Penders schreef:

  Hey Noukie, dikke knuffel voor jou! <3

  Emi, het floaten klinkt wel heel erg lekker, vooral als je zegt dat het voelt alsof je op een andere planeet drijft. En nu snap ik pas waar het door komt, de temperatuur van 't water en je lichaam! Leuk weetje :) Wil het ook binnenkort echt gaan doen!

 • Eva schreef:

  Ben er al heel lang benieuwd naar. Leuk om je ervaring te lezen! Ga het zeker ook eens doen :-)

 • Marcelle schreef:

  Serieuze vraag: hoe kom je als pijnpatient die cabine in? Ik zie mezelf daar niet makkelijk in stappen ;) En wat zijn de kosten?
  Leuk dat je dit hebt geprobeerd XX

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.