Er is iets waar ik het graag over wil hebben. Iets wat ik heel vaak tegen kom. Te vaak, eigenlijk. Het is iets wat ik heel goed begrijp, maar gelukkig toch anders in sta dan de meeste mensen die ik erover hoor.

Ik ben chronisch ziek. Wie wil mij nu nog?

Er zijn dingen die ik niet kan. Soms zijn er heel veel dingen die ik niet kan. Er zijn dagen waarop ik alleen maar in bed lig. Er zijn dagen waarop ik vreselijk chagrijnig en emotioneel ben omdat ik me zo rot voel. Dan ben ik allesbehalve gezellig.
Ik kan geen actief leven leiden waarbij we veel ondernemen. Ik heb geen studie afgemaakt en geen uitzicht op werk. Wat heb ik in godsnaam te geven?

Dit zijn dingen die op mij slaan – maar ik durf te wedden dat veel chronisch zieken het herkennen.
Zeker wanneer je geen relatie hebt en erachter komt dat je chronisch ziek bent… tja. Hoe moet dat nou als je met iemand aan ’t daten bent? Wanneer vertel je dat je ziek bent en hoe vertel je zoiets?
Als je het van tevoren zegt, wie wil er dan nog met je daten?

Ik ben chronisch ziek. Waarom wil hij bij me zijn?

Als we dan toch – wonder boven wonder – een partner gevonden hebben die ons ziek zijn niet als een belemmering ziet, er voor ons wil zijn, ‘ondanks’ alles heel blij met ons is – dan snappen we het niet.
Soms gaan we ons zelfs verzetten. Nee, jij mag niet voor mij zorgen. Nee, je mag niet bij mij zijn. Je verdient beter (oh, man, vooral deze).

Ik begrijp deze gedachtegang heel goed. Toch zie ik dat zelf niet meer zo.

Niet iedereen vindt jouw ziek zijn een probleem

Ziek zijn heeft helaas veel impact op je leven, soms ontzettend veel. Ik ga niet ontkennen dat vriendschappen erdoor stuk kunnen gaan, of dat niet iedere relatie ertegen bestand is.
Maar weet je, soms zijn relaties gewoon niet bestand tegen stormen. Of die storm nu in de vorm komt van een ziekte, van ophopingen stress, van een middagje gezellig-naar-de-ikea of omdat hij giechelt in z’n slaap (hoe eng is dát? zie je het voor je?).

Nee, niet iedere relatie zal het kunnen overleven. Niet iedereen zal het geen probleem vinden om te daten met iemand die chronische pijn heeft. Sommige mensen vinden het heel belangrijk om een druk leven te kunnen leiden.
BigTool4u die in zijn profiel heeft staan dat hij op zoek is naar een ‘leuke spontane meid die graag actief bezig is’ omdat hij er niet tegen kan om thuis te zitten en daarom moet klimmen/rennen/zwemmen/lopen en vijf keer per jaar op vakantie wil… is hij waarschijnlijk niet de man voor jou.
Maar hij is ook niet de man voor degene die gewoon graag thuis op de bank zit en een boek leest. Of degene die graag de hele dag wil gamen met d’r liefje. Of degene die heel erg gefocust is op haar carrière en geen tijd heeft om hele dagen door te rennen/klimmen/fietsen/etc.
Er zijn genoeg mensen die het helemaal niet belangrijk vinden om altijd maar iets te moeten doen. Er zijn genoeg mensen die gewoon blij zijn om met hun partner samen te zijn, ongeacht wat ze doen.

Je hebt zoveel meer te bieden dan je ziek zijn

Jullie weten inmiddels wel dat ik soms hele slechte dagen heb waarop ik echt niet te genieten ben. Dan is de pijn of de vermoeidheid zo erg dat ik gewoon moet wachten op een betere dag, want op zo’n slechte dag gaat er echt niets meer gebeuren.
Er zijn zat redenen voor mij om heel verdrietig te worden en het gevoel te krijgen dat ik alleen maar negativiteit in mijn relatie breng. Dat Steven beter zou verdienen.
Het feit dat ik dat niet meer zo voel, wil niet zeggen dat ik het toch ‘beter’ zou willen zien voor hem én voor mij.
Het maakt enorm veel verschil dat ik heb geaccepteerd dat Steven er zelf voor kiest. Dat ik wéét dat hij graag bij me is. Dat ik heb gezien hoe graag hij er voor me is.

Daarbij ben ik het grootste deel van de tijd ontzettend gezellig en grappig en heb ik onwijs leuke katten (bonus!), kan ik geweldige tosti’s maken en ben ik enorm goed in iemand overspoelen met cadeaus en lieve gebaren. Daarbij vind ik zijn enorme nerd gehalte voornamelijk aantrekkelijk en game ik er vrolijk op los (oké, met pauzes, maar toch).
Ik weet zeker dat jij ook zoiets over jezelf kan zeggen.

Ik ben zoveel meer dan mijn chronisch ziek zijn

En met ik bedoel ik mezelf, maar ook zeker jou. Je bent zoveel meer dan je chronisch ziek zijn. Sterker nog; je bent je ziek zijn helemaal niet. Het is iets dat je overkomen is. Iets waarmee je geboren bent of later in het leven cadeau hebt gekregen. Het maakt niet uit hoe je eraan komt; het is er, maar het definieert jou niet.
Nogmaals: ziek zijn heeft heel veel impact op je leven. Maar het definieert jou niet!

Het voelt misschien alsof je partner alle ellende over zich heen krijgt. Alsof je minder te geven hebt dan anderen, door je ziek zijn.
Je doet er zoveel beter aan om te accepteren dat iemand er voor je wil zijn, dat iemand van je houdt en de narigheid voor lief neemt.
Denk je werkelijk dat gezonde mensen geen rugzakje met zich mee dragen?

Waarom is ons ziek zijn ineens het meest verschrikkelijke wat je in een relatie kunt brengen?

Waarom verdienen we ineens geen liefde meer, geen intimiteit meer, geen zorg meer? Wat maakt ons minder dan ieder ander?
Ik ben oprecht benieuwd naar een antwoord, mocht je er zelf anders over denken. Ik zou echt graag willen weten waarom jij minder bent door je ziek zijn. Want ik zie het niet. Echt niet.

Ik ga het nog een keer zeggen voordat ik afsluit: je ziek zijn definieert jou niet. Het is iets wat je erbij hebt gekregen in je leven, en misschien heeft het je wel veranderd.
Maar jij bent nog steeds jij. Je hebt zoveel moois te bieden. Iemand zal dat zien, en zodra je iemand gevonden hebt die dat ziet, ga het dan niet tegenspreken. Sta jezelf toe om geliefd te zijn en sta de ander toe om van je te houden, want je verdient het. Niet ‘ondanks’. Gewoon omdat, jij.

Als je gezond bent dan hoop ik dat je ook nog iets hebt kunnen opsteken hiervan. Dit beperkt zich natuurlijk niet tot chronisch zieken, maar het is iets wat ik er vaak tegen kwam de laatste tijd. We hebben allemaal een rugzakje bij ons, soms met bakstenen erin. We hebben allemaal meer te bieden dan dat. En misschien hebben we die bakstenen wel hartstikke mooi versierd.

Liefs,
Emily

18 Comments

 • Northflix schreef:

  Prachtig artikel! Vooral de zin “Ik ben zoveel meer dan chronisch ziek zijn”.
  Als je dat maar onthoudt!
  Northflix onlangs geplaatst…De Beauty Budget TAGMy Profile

 • Astrid schreef:

  Wat mooi dat je zo positief in het leven staat en jezelf weet te waarderen ondanks je ziekte. Ik herken die gedachtengang van “wie wil mij nou?” wel, omdat ik meerdere beperkingen heb. Toch heb ik mijn man leren kennen toen het helemaal niet goed met me ging. Hij is toch bij me gebleven en inmiddels zijn we alweer bijna vier jaar getrouwd.
  Astrid onlangs geplaatst…Boek: Wat denkt u, dokter? (door Rutger Verhoeff)My Profile

  • Emily schreef:

   Ik herken de gedachtegang ook goed; het is niet makkelijk geweest om dit punt te bereiken. Juist daarom wilde ik er zo graag iets over schrijven. :)
   Wat fijn dat je iemand gevonden hebt die jou accepteert zoals je bent!

 • Kaylee Roxanne schreef:

  Prachtig artikel! Vooral die zin over de versierde bakstenen vind ik super. Mooi verwoord en ik denk dat je heel veel mensen hiermee hebt geïnspireerd.
  Kaylee Roxanne onlangs geplaatst…Waar zal ik eens naartoe gaan?My Profile

 • Steven schreef:

  Mooi geschreven en absoluut waar. Je bent gewild <3

 • Marion schreef:

  Wat ontzettend mooi geschreven! Hier heb ik zo lang over gedaan en nog…. nog steeds denk ik het af en toe. Zelfs na bijna 20 jaar. Maar je hebt zo gelijk. Prachtig artikel!
  Marion onlangs geplaatst…Follow Your Heart #11My Profile

 • Anne-Sterre schreef:

  Goed geschreven. Niemand is minder waard om wat voor reden dan ook. Zou het ook erg kortzichtig vinden als men zo denkt.
  Anne-Sterre onlangs geplaatst…Stijlboek | De beginselenMy Profile

 • Marijke schreef:

  Heel mooi verwoord. Uiteindelijk verlangt ieder mens naar liefde en willen we allemaal liefhebben. Je kunt je ook nog afvragen wat gezondheid is. Iedereen krijgt zn portie in wat voor vorm dan ook. Draag je eigen rugzak met trots, ik heb mijn stenen al beschilderd. ♡♡♡

 • Tiffany schreef:

  Wat mooi dat je hierover schrijft. Ik heb ook een lange tijd zo gedacht. Maar inmiddels weet ik dat ik nog steeds leuk ben ookal ben ik ziek. Mijn vriend laat ook duidelijk merken dat hij graag bij mij is ookal kunnen we niet altijd leuke dingen doen of veel weg gaan. Ik heb mijn vriend ontmoet toen ik net (een half jaar) ziek was, hij heeft hier nooit een probleem van gemaakt.
  Tiffany onlangs geplaatst…Happy journal: Efteling & AmsterdamMy Profile

 • Yvonne schreef:

  Onwijs mooi geschreven! Ik hoor mijn moeder dergelijke uitspraken vaak doen. Ze is ernstig ziek en heeft veel zorg [ van mij ] nodig. Zó zielig om te zien. Want – ondanks haar ziek zijn is ze nog steeds de persoon die ze altijd was. Niet op de manier die ik van haar gewend ben. Niet op die manier die zij zelf graag zou willen. Maar – desondanks: Ik vind haar de zorg en liefde van mij meer dan waard. Ik denk dat dát is wat onvoorwaardelijke liefde inhoud.
  Yvonne onlangs geplaatst…Wát is een Eetstoornis nu Precies?My Profile

 • Saar schreef:

  Wat ontzettend mooi geschreven, lieve Emily! Ik vind dat iedereen zichzelf altijd goed genoeg zou mogen voelen en het idee zou mogen hebben dat zij liefde en intimiteit waard zijn. Want dat is ook gewoon zo!
  Saar onlangs geplaatst…Project (T)Huis | terug opbouwenMy Profile

 • Inge schreef:

  Prachtig en sterk geschreven, zoals altijd!
  En je nieuwe lay-out vind ik erg leuk trouwens!
  Inge onlangs geplaatst…Ik ben afgestudeerd!My Profile

 • Dina schreef:

  Alleen de titel van dit stukje vind ik al super sterk. Heel mooi geschreven!
  Dina onlangs geplaatst…Tip: Lekker naar de boer!My Profile

 • Vivian schreef:

  Ontzettend mooi geschreven, Emily: ik herken me hier echt in en het is best wel een binnenkomer. Met relaties zeker: er zijn momenten dat ik me absoluut afvraag of ik wel iemand zal tegenkomen die een relatie met mij wil omdat ik veel zorg nodig heb. Ook met vriendschappen vind ik het vaak vervelend, want er zijn nu eenmaal dingen waarmee rekening gehouden moet worden en je wilt mensen niet tot last zijn, zeker niet als zij gewoon gezond zijn. En ik heb het ook met werk: ik ben ziek en gehandicapt, ben aan het eind van een dag thuis studeren al kapot… ik heb ook geen idee of het me wel gaat lukken om een baan te vinden. Maar je hebt helemaal gelijk: mijn ziekte definieert mij niet en er zullen altijd dingen zijn die wel mogelijk zijn en waarmee ik toch uit de voeten kan. Maar het is zeker lastig om voor vol te worden aangezien.
  Vivian onlangs geplaatst…Blog Gespot: Lisanne LeeftMy Profile

 • Nina schreef:

  Wauw, heel mooi gezegd. Ik zit nu in de periode dat ik heb gehoord dat ik MS heb. Genezen doe ik nooit en dat maakt me best wel bang. Op dit moment doe ik een zware studie en ga er wel alles voor geven dat ik het ga afmaken, maar durf Nergens op te hopen. Dit artikel heeft me wel een beetje kracht gegeven om het gewoon maar aan te gaan allemaal en dat ik er wel soms om mag balen, want houd me heel sterk voor mijn vrienden en familie. Dankjewel voor dit stukje kracht

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.