Iedere keer wanneer iemand me vraagt welke medicatie ik slik, en ik LDN op noem, word ik vreemd aangekeken. Het is geen bekend medicijn. Er waren maar twee apotheken in Nederland die het medicijn maken en inmiddels is dat nog maar 1 apotheek.

LDN is een afkorting voor Low Dose Naltrexone. Naltrexone wordt gebruikt bij de behandeling van drugsverslaving. In een zeer lage dosering kan het als symptoombestrijding gebruikt worden voor verschillende chronische ziekten. LDN schijnt het immuunsysteem te stimuleren en/of reguleren.

Ik gebruik het zelf voornamelijk als pijnstilling en om beter te kunnen slapen. Hoewel op het doosje staat dat het je reactievermogen kan beïnvloeden, merk ik nooit iets vervelends aan de LDN. Bij paracetamol voel ik heel duidelijk wanneer het begint te werken bijvoorbeeld, maar bij LDN is het alsof ik gewoon een vitamine pil inneem.
Ik gebruik dit medicijn al sinds eind 2015 en neem het iedere avond voor het slapen gaan in.

Kennelijk schreef ik januari 2016 al dat ‘de LDN lijkt te werken‘. Zoals gezegd merk je van de LDN niets wanneer je het inneemt, en daardoor vind ik het moeilijk inschatten of het nou echt iets voor me doet. Mijn klachten wisselen nou eenmaal erg veel qua intensiteit.
In mijn laatste update over de lyme behandeling vertelde ik dat ik de LDN ineens niet meer kreeg van mijn arts. Ik moest het via een andere arts regelen en dat zorgde ervoor dat ik uiteindelijk zo’n twee tot drie weken zonder kwam te zitten.
Nou, dat heb ik geweten.

Mijn pijnklachten werden veel heviger en scherper, alsof er voorheen een beschermend laagje overheen had gelegen. Pijn waar ik al een tijdje weinig last van had speelde weer op, zoals het afschuwelijk scheurende gevoel in mijn borstkas (men dacht aan het syndroom van Tietze, maar waarschijnlijk is het gewoon een cadeautje van de ME of Lyme). Ik sliep verschrikkelijk, hoewel dat mogelijk misschien weer gestabiliseerd was na een tijdje.
Na een paar dagen LDN werd dat weer iets draaglijker. Het is niet zo dat ik nu geen of weinig pijn heb – ik heb tijdens dit artikel schrijven pauze genomen om pijnstillers in te nemen want hallelujah mijn rug – maar LDN helpt mij wel duidelijk. Sommige klachten zijn echt veel minder heftig, zoals die pijn in mijn borstkas en ribben: toen ik zonder zat, moest ik steeds voorzichtig bewegen omdat het anders (voor mijn gevoel) klem kwam te zitten.

Mocht je erover nadenken om LDN te proberen, zou ik je willen aanraden om het minstens een jaar lang te slikken. Ik had zelf ook steeds het idee dat het toch niet veel voor me deed omdat het zo subtiel en langzaam werkt.
Het is in ieder geval het proberen waard, vind ik. Sommige mensen reageren er gevoelig op, maar LDN kent weinig bijwerkingen. Ik ben er zelf gevoelig voor, maar heb hier geen last van. Ik ken echter wel mensen die het niet kunnen verdragen, dus het zal per persoon verschillen.

Liefs,
Emily

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.