Ik houd van alle katten in mijn leven. Ze zijn allemaal bijzonder en mooi en de allerleukste meest geweldige kat ooit op hun eigen manier. Mijn kattenmoederhart moet dat even duidelijk maken.
Charlie heeft een heel speciaal plekje in dat kattenmoederhart. Hij is al meer dan de helft van mijn leven bij me en hoewel ik hem ook bestempeld heb als de allersaaiste kat ooit, ga ik jullie vandaag vertellen waarom hij ook de allerleukste kat ooit is. Pak er een kopje thee bij of zo, ik wacht wel even.

Een ode aan Charlie: waarom hij de meest geweldige kat ooit is

Hoe Charlie in mijn leven kwam
Charlie kwam in mijn leven toen ik 9 jaar oud was. Ik was verdrietig op die leeftijd. Een scheiding, een verhuizing, en één van onze katten was vlak na de verhuizing ontsnapt en niet meer terug te vinden.
Mijn moeder vroeg me wat me nog blij zou maken. Na lange stilte antwoordde ik heel melodramatisch dat alleen een kitten mij nog blij kon maken.
Slimme zet, kleine Emily, want toen mijn broer mijn moeder belde met het nieuws dat een collega van hem een nestje kittens had, en vroeg of wij er eentje wilde hebben, dacht mijn moeder terug aan mijn uitspraak en zei ze ja.

Ik was alleen thuis, volgens mij net terug uit school, toen de bel ging. Mijn broer stond voor de deur met een piepklein rafelig zwart-wit kitten. Ik had geen idee van hun gesprek en volgens mij klikte het ook niet meteen in mijn hoofd dat dit kitten voor ons was.
Maar dat was hij dus wel en ik was dolgelukkig. Hij stond veel te hoog op z’n poten en had veel te grote oren voor zijn hoofdje, en dat rafelige staartje zag er ook niet uit, maar ik vond hem meteen geweldig. Het eerste wat mijn moeder zei toen ze thuis kwam was: “wat is ‘ie lelijk!”

Met zijn uiterlijk is het helemaal goed gekomen hoor. Het is wel een enorme kat geworden. Hij heeft zelfs over de 8kg gewogen (!) maar dat hebben we gelukkig omlaag kunnen brengen. Hij weegt nu tussen de 6,5 en 7kg, en dat is oké voor zo’n grote kat.

Iedereen houdt van Charlie
Charlie was als kitten al vrij rustig en meegaand. Charlie kan overal mee samen. Zelfs mensen die bang zijn voor katten heb ik regelmatig zien zwichten voor Charlie.
Er kwamen nogal eens wat dieren aanwaaien bij ons thuis. Parkietjes en andere vogels, konijnen, ratten… en Charlie zat er gewoon vrolijk naast. Het enige wat hij deed was voorzichtig ruiken.
Ik kan me herinneren dat er ooit een vogel tegen het raam was gevlogen op ons balkon en dat Charlie in blinde paniek naar binnen kwam rennen. Hij is bepaald geen jager – hetzelfde is ooit gebeurd toen Aylinn op het balkon zat en die had meteen de vogel te pakken en gedood.
Charlie is Aylinn haar grote liefde. Ze was als kitten doodsbang voor hem – hij is ook zo groot – en heeft hem heel wat gemept uit angst. Zijn super vriendelijke, geduldige en rustige karakter heeft haar uiteindelijk voor hem gewonnen. Nu is ze niet bij hem weg te slaan.

Een grappige saaie Buddha kat
Charlie heeft altijd een schoenen fetish gehad. Als kitten lag hij in de grote schoenen van m’n broer en toen hij er niet meer in paste, vond je hem regelmatig in de schoenenkast. Nu stopt hij nog steeds zijn hoofd in de schoenen van Steven.
Zijn buddha-karakter is geweldig, en maakt hem zowel bijzonder als toch ook wel saai. Ik heb Charlie weinig gekke dingen zien doen, maar dat zorgt er wel voor dat ik in een deuk kan liggen wanneer hij een miserabel sprintje trekt of toch ineens naar een speeltje slaat.
En zo is hij altijd al geweest.
Zijn voorspelbaarheid vind ik toch ook wel heerlijk. Charlie kan bijvoorbeeld bij me liggen in het zonnetje op het balkon, zonder dat ik me zorgen hoef te maken of hij iets geks uit zal halen (mijn balkon moet nog afgezet worden). En nu hij iedere dag medicatie nodig heeft ben ik ook heel blij dat hij zo makkelijk is. Hij vindt het namelijk verschrikkelijk, maar verzet zich totaal niet en ondergaat het maar gewoon. Zijn vertrouwen in ons is groot en daar ben ik hem dankbaar voor.

Aylinn en Charlie
Het verschil tussen hem en Aylinn is zo leuk. De een lijkt niet compleet te zijn zonder de ander, en ik baal er soms van dat ze niet dezelfde leeftijd hebben. Charlie wordt deze zomer 15 en Aylinn is 6. Het gaat mij zoveel verdriet doen om hem te verliezen, maar ook om hun niet meer samen te zien en om te weten dat zij hem echt zal gaan missen.
Ik ben gék op Aylinn, ik noem haar mijn poezensoulmate, maar ze is geen gemakkelijk poesje. Ze is behoorlijk angstig, moeilijk te koppelen, en komt met een handleiding (die ik gelukkig helemaal ken, maar ik zou haar niet zomaar aan een ander toevertrouwen). Ze is super grappig, ontzettend aanwezig, kletst de hele dag tegen me én tegen Charlie (hilarisch om te zien), en is absoluut niet te vertrouwen op het balkon.
Het is erg aandoenlijk om haar samen met Charlie te zien. Het klinkt misschien alsof ze juist niet matchen: zij nadrukkelijk aanwezig, hem merk je bijna niet… maar ze matchen juist perfect.

Ziek
Charlie heeft sinds vorig jaar de diagnose nierfalen gekregen, en sinds enkele maanden nu ook hartfalen. De dag dat we daar achter kwamen was hij vreselijk benauwd en dacht ik dat hij ter plekke zou overlijden. We hebben hem met spoed naar de dierenarts gebracht met het idee dat we hem niet meer terug zouden krijgen. Dat was heftig, maar gelukkig mag hij nog een tijdje bij ons blijven.
Hij krijgt hier iedere dag medicatie voor en een speciaal dieet. Hij heeft soms erg slechte dagen, en dat is heel naar om te zien, maar gelukkig knapt hij iedere keer weer op. Over het algemeen gaat het goed met hem, maar ik ben me ervan bewust dat het ieder moment afgelopen kan zijn.
De dierenarts zei me laatst dat ze niet verwacht had dat hij er nog zou zijn. Tijdens de controle kwam ook weer naar voren dat zijn hart echt niet goed klinkt. Zolang hij zich nog fijn voelt, doen we er alles aan om hem nog bij ons te houden.

We hebben een speciaal orthopedisch kussen voor hem gekocht (voor zijn gewrichten) en denken erover om een trappetje aan te schaffen voor bij de bank (omdat springen niet altijd soepel gaat). Hij is van een gratis kat naar een dure kat gegaan, maar dat is ‘ie absoluut waard.

Zie je dat hartje op z’n borstkas op bovenstaande foto? Dat past perfect bij hem.
Charlie is zo verschrikkelijk lief en makkelijk. Ik ben blij dat hij al zo lang bij me is en dat hij het tegen alle verwachtingen in nog steeds relatief goed doet.

Ik heb veel mooie en grappige herinneringen aan hem en het kost me moeite om dit stuk niet veel langer te maken. Hij is echt een cadeautje.

Lieve saaie oude Buddha kat, van mij mag je 20 worden.

6 Comments

 • Alain Bos schreef:

  Hoi Emily,
  een trappetje is zo gemaakt van 2 oude dozen en die kan je met cadeaupapier in pakken.
  15 jaar… da’s een lange tijd en super dat Charlie er nog is.
  Laatst is een buurkat van mij verhuist en ik heb zijn baasje een verhuis-pakketje mee gegeven. Paco, zo heet hij, kwam net als andere katten uit de buurt vaak even bij mij langs om wat lekkers te snoepen. Ik verwen mijn eigen kat, Lucky, namelijk graag maar hij eet niet altijd zijn eten gelijk op en dan komt Paco of Ruud (andere buurkat) de boel wel soldaat maken.
  De weken voordat Paco ging verhuizen heb ik het wel moeilijk gehad en hem extra verwend met vloeibare saus van VITAKRAFT
  [ http://www.bitiba.nl/shop/katten/kattensnacks/pastas_cremes ]
  maar omdat Paco soms niets meer at thuis vond ik het belangrijk dat zijn baasje (vrijgezelle kattenmoeder) haar kat weer ‘terug’ kreeg maar ook dat Paco de verhuizing wat makkelijker kon verwerken. De bedoeling was dat Paco de eerste maand iedere dag naar zijn nieuwe huis zou rennen omdat daar een staafje kattensaus op hem stond te wachten. Ook had ik nog 2 zakjes heerlijke snoep-brokjes erbij gedaan. In mijn hart weet ik nu dat Paco ons (de buurtkatten & mij) helemaal vergeten is en de verhuizing misschien wel vreemd vond maar wel gelijk thuis was want hij krijgt (nu nog steeds) iedere dag een extraatje.
  Omdat ik Charlie ook zoiets gun heb ik de website hier geplakt. Maak er nog iets moois van met je grote vriend en laat je tranen stromen als je dat kan en wilt ook nu hij er nog is, ik ben in ieder geval zo’n jankert die erg vaak in de regen loopt.

  Dit was t, de hartelijke groeten
  Alain

 • Marijke schreef:

  Zo lief geschreven dat de tranen over mijn wangen rollen. Wat gaan we hem missen, maar dat maakt ook dat we extra blij zijn dat hij er nog is. Lieve CharChar, je bent heel speciaal en je kwam op het juiste moment. Lieve buddha kat.

 • Romy schreef:

  Charlie klinkt als een superlieve kat en eigenlijk vind ik hem ook best wel een knapperd – hij is mooi opgedroogd ;) Wat een prachtig artikel! Zo mooi om eens bij je liefde voor Charlie stil te staan.

 • Merel schreef:

  Super leuk zo’n ode aan je lieve Charlie! Enorm leuk om de poes op deze manier een klein beetje zien op te groeien met foto’s :) ik hoop dat hij nog lang bij je mag blijven! <#
  Merel onlangs geplaatst…Rode linzen kokos soepMy Profile

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.