Heh? Is er iets positiefs aan chronisch ziek zijn dan?
Natuurlijk zou ik véél liever gewoon gezond zijn. Er zijn zoveel redenen te noemen waarom het ronduit zuigt om chronisch ziek te zijn. En hoewel er niks mis mee is om dat te uiten, denk ik dat er ook hele positieve dingen in de pijn te vinden zijn. Het helpt om het leven wat minder negatief te bekijken, dus in plaats van alleen maar op te noemen wat ik allemaal niet kan, noem ik liever wat ik ervan geleerd heb.
Chronisch ziek zijn mag je trouwens heel breed opvatten: van lichamelijke ziekten en ongemakken tot psychische. ‘Mentaal ziek zijn’ klinkt natuurlijk niet zo aardig, maar ik ben van mening dat depressie bijvoorbeeld net zo goed valt onder ‘ziek zijn’.
Hierbij dus de positieve dingen aan chronisch ziek zijn!

Je leert je eigen kracht en doorzettingsvermogen kennen
Dit geldt eigenlijk voor alle soorten pijn, zowel mentaal als fysiek, maar die gaan in veel gevallen gewoon gezellig hand in hand. Andere mensen hebben het niet door, maar alles kost moeite wanneer je ziek bent. Je niet laten kennen en gewoon door gaan is ontzettend bewonderingswaardig. In plaats van dat je het ziet als “ik ben alweer de deur niet uit geweest”, kijk naar alle dingen die je wél bereikt hebt. Ik ben soms heel erg trots op mezelf dat ik mensen in de supermarkt niet voor hun bakkes geslagen heb wanneer ze voor de zoveelste keer me voor de voeten lopen terwijl ik als een zombie rondloop en mijn mandje probeer te vullen met boodschappen.
Geintje. Soort van.

Je leert sterk te zijn
Altijd pijn hebben en altijd moe zijn kost héél veel energie en kracht. Alles positief blijven inzien is heel moeilijk wanneer je verschiet van de pijn omdat je je stoel verschuift, of wanneer artsen je wederom naar huis sturen met lege handen.
Maar het is een keuze die je moet maken. De situatie is er nu eenmaal. Ik kan mijn klachten niet weg nemen. Het zou gemakkelijk zijn om in de put te blijven zitten en de hele dag te jammeren over hoe oneerlijk het leven is. Het is eigenlijk energie die je niet hebt, dat positief leren kijken. Het kost moeite. Na een tijdje gaat het wennen om niet direct in paniekmodus te schieten wanneer het tegen zit en merk je dat het leven zoveel fijner is wanneer je je gedachten in positieve zin verandert.
Het is niet makkelijk, maar depressief zijn is ook alles behalve makkelijk. Bepaal waar je liever je energie aan besteed.

Kleine dingen waardeer je meer
Opstaan met het gevoel alsof je echt geslapen hebt. Niet uitgeput raken na je aan te kleden, of pijnvrij spelletjes te kunnen spelen. Het maakt mijn hele dag. Misschien klinkt dat heel deprimerend, maar zo ervaar ik het niet. Goede dagen zijn er en ik koester ze.
Maar ook op de slechte dagen zijn er goede momenten. Zoals mijn vriend die mijn haar borstelt wanneer ik hoofdpijn heb, of een nieuw recept wat goed gelukt is. Het feit dat ik tóch plezier heb gehad met mijn vrienden tijdens het uitgaan, ondanks dat ik het eigenlijk niet aan kon. Daar moet ik de volgende dag voor boeten, maar ik zou het er absoluut niet voor opgeven.

Je leert wie je echte vrienden zijn
Misschien cliché, maar ik ervaar het wel echt zo. Hoe vaak ik mijn beste vriendinnen al niet heb moeten teleurstellen omdat ik voor de zoveelste keer toch niet onze afspraak na kon komen. Ik weet dat ze het liever anders zien, maar ook dat ze het me niet kwalijk nemen.
Of vrienden die weinig van mijn situatie af weten en toch rekening met me houden, contact blijven zoeken en het accepteren dat ik wat eerder moet stoppen dan de bedoeling was.
Er zijn natuurlijk ook mensen die geen begrip tonen, ook niet wanneer ik het ze al duizenden keren heb geprobeerd uit te leggen. Van sommige mensen krijg ik nog steeds te horen dat ik maar gewoon wat beter moet slapen en wat meer moet bewegen. Tja. Maar ik weet precies op welke mensen ik wel en niet kan rekenen.

Je inlevingsvermogen gaat erop vooruit
Oké, dit is niet voor iedereen zo. Sterker nog, ik denk dat ik meer chronisch zieken heb leren kennen die zo vast zitten in hun eigen ziek zijn, dat ze anderen niet meer zien staan.
Dat maakt hen geen slecht persoon. Helemaal niet, zelfs. In mijn ervaring maakt het hen slechts diep ongelukkig.
Je bent ook niet per se een beter persoon als je er zelf wél doorheen kan kijken, maar het maakt je vriendschappen wel veel hechter en je bent in staat om anderen te helpen met de pijn die je zelf ervaart. Mensen voelen zich begrepen bij je en daar zijn zoveel mensen zo hard naar op zoek. Het geeft je ook meer inzicht in jezelf, wat altijd goed van pas komt als je graag gelukkig wil zijn.

Je maakt je niet zo snel meer druk
Soms betrap ik mezelf erop dat ik best flink oordeel over mensen die zich heel snel druk om (naar mijn mening) niks maken. Van wat minder ernstige onderwerpen zoals gezien worden zonder make-up, je te dikke benen of wat mensen van je vinden, tot serieuze zaken zoals geld problemen of niet-levensbedreigende ziekten. Je gaat er wat rustiger mee om wanneer je al veel op je bordje voorgeschoteld hebt gekregen. Dat wil niet zeggen dat je je helemaal geen zorgen meer maakt (hell, ik kan soms wakker liggen omdat ik zo aan het piekeren ben), maar er is een zekere rust wanneer je weet dat je al zoveel nare dingen overleefd hebt. Na de eerste storm van zorgen herpak je je beter. “This too, shall pass.”

Ik merk dat ik meer kan schrijven, dus misschien dat ik er wel een vervolg op schrijf, ooit!
Mocht jij chronisch ziek zijn of moeilijke periodes meegemaakt hebben (wie heeft dat niet?) dan hoor ik graag of jij er ook positiviteit uit hebt kunnen halen!

“Het was zo donker, dat ik overal lichtpuntjes zag.”

2 Comments

 • Saar schreef:

  Knap van je dat je er ook de positieve dingen uit kan halen. Neen, het is niet gemakkelijk, dat kan ik me inbeelden, maar ik vind het goed dat je die dingen toch geleerd hebt.
  Saar onlangs geplaatst…Things… #4My Profile

  • Emily schreef:

   Dankjewel!
   Ja, ik blijf het zeggen: het is zo makkelijk om naar de negatieve dingen te kijken. Je kan jezelf wel aanleren om dat te veranderen, waardoor je soms vanzelf de mooie dingen gaat zien. Soms is het echter even zoeken maar dat geeft niet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.