Lisette schrijft chicklit. Toen ik deze schrijfbijbel van haar kocht, had ik nog nooit een boek van haar gelezen. Inmiddels liggen twee romans van haar op me te wachten.
Chicklit heeft een kleinerende naam en daardoor denk je misschien dat alle boeken die daaronder vallen maar kneusjes zijn. Lisette schrijft zelf dat iemand ooit over haar gezegd heeft dat ze ‘zeker geen literair wonder is’, maar schrijven kan het kreng wel degelijk.
Toen zij haar eerste boek aan het schrijven was, wenste ze dat er een schrijvershandleiding was die ze erbij kon pakken. Daardoor is dit boek ontstaan.
Ik ben haar dankbaar. Zal ik eens vertellen waarom?

Humoristisch
Dit boek is zó leuk om te lezen. Ik durf te wedden dat het zelfs leuk is voor hen die niet zo nodig een heel boek willen schrijven.
Lisette heeft een heel toegankelijk boek geschreven, waarin ze je absoluut hele waardevolle tips geeft. Dit doet ze met zoveel humor dat je het boek niet weg wil leggen – niet alleen om de volgende tip te lezen, maar ook zeker om te zien wat voor gekkigheid ze er nu weer uit zal spuwen.
Haar schrijfstijl is prettig en verslavend; direct na het lezen heb ik twee boeken van haar gekocht.

Compleet
Beginnen, herschrijven, karakter opbouw, nog eens herschrijven en uitgeven. Je krijgt een eerlijke kijk op wat je kunt verdienen met het schrijven van een boek. Ook geeft ze je zelfs tips hoe je om moet gaan met vervelende vragen wanneer je boek eenmaal uitgegeven is.
Persoonlijk vond ik het heel fijn om over haar eigen blunders te lezen. Het herinnert je eraan dat alle schrijvers worstelen met hun woorden, ook al lijkt dat misschien niet zo. Lisette vertelt over haar eigen fouten en hoe je dat kunt voorkomen, over vervelende opmerkingen die ze gekregen heeft en laat je nadenken over waar jouw valkuilen liggen. Zo noemt ze ook de vijf meest gehoorde schrijfontwijkende smoezen en de oplossingen daarvoor.

Soorten schrijvers
Ze heeft namelijk een lijstje gecreëerd met soorten schrijvers. Als je kunt ontdekken waar jij bij hoort, weet je ook waar je jouw valkuilen moet zoeken.
Zo heb je de Willer, de Ideeënfabriek, de Labrador, de Planner en de Perfectionist.
Een perfectionistische labrador: dat ben ik. Ik stort me als een gek in een verhaal, zonder echt een plan. Vervolgens begin ik weer aan een nieuw verhaal. En mooi niet dat iemand ’t te lezen krijgt.

Inspiratie en motivatie
Lisette geeft je een schop onder je kont met dit boek. Je krijgt er écht zin van om te schrijven.
Ze gaat zelf zover om je te helpen met je eerste zin, en geeft daarbij voorbeelden uit bekende romans. Als je ooit had willen schrijven maar niet weet hoe je moet beginnen, dan ben je zeker gebaat bij het lezen van dit boek.

Opdrachten
Door het boek heen staan verschillende opdrachten. De opdrachten dagen je stuk voor stuk uit om met je schrijfstijl en plot te experimenteren. Ze leren je ook om je eigen schrijfhumor te vinden en die te verwerken in je verhaal.

Personage- en plotontwikkeling
Lisette helpt je om out of the box te denken, plotgaten te vinden en karakterdossiers te maken. Ze geeft je daarbij een lijst met voorbeeldvragen maar ook voorbeelden van hoe ze het zelf heeft gedaan. Verder laat ze ook meteen haar fouten zien, zodat jij ze makkelijker uit je verhaal kan halen (fouten maken doe je in de eerste versie toch wel).

Nogmaals: ook wanneer schrijven gewoon een hobby van je is en je niet de ambitie hebt om een heel boek te schrijven, is dit alsnog een heel prettig boek om te lezen.
Ik heb ‘m uiteindelijk in Steven z’n handen geduwd en even later zat hij met tranen in zijn ogen van het lachen. Dat zegt al genoeg, toch?

Het boek is overigens op bol.com te koop voor €15.

Heb jij ‘m al gelezen, of twijfel je nog of je ‘m zal kopen?

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.