Ik kwam er laatst achter dat Wentworth Miller – dat lekkere ding uit Prison Break – een hele toffe gast lijkt te zijn. Normaal gesproken houd ik me niet zo bezig met celebrities, maar ik kwam deze post van hem tegen. Hij heeft het in deze post over zijn depressie, en het raakte me.
Sindsdien kijk ik af en toe naar zijn berichten. Hij post zo’n beetje iedere dag hoe self-care (zelfzorg) er voor hem uit heeft gezien die dag, in de hoop anderen te inspireren om ook beter voor zichzelf te gaan zorgen.
Mij inspireerde het om ook eens goed na te denken over wat ik voor mezelf doe. Vooral omdat ik me laatst ten volle besefte hoe hard ik voor mezelf kan zijn.

Goed voor jezelf zorgen wordt ons nauwelijks geleerd. We moeten altijd streven naar beter. Het feit alleen al dat er talloze belachelijk slechte diëten in omloop zijn die enorm populair worden zegt al genoeg hoe slecht we voor ons lichaam zorgen.
Sta jij er ooit bij stil wat je lichaam allemaal voor je doet, en wat jij verder voor je lichaam doet? En belangrijker nog: wat doe jij voor jezelf – degene die in dat lichaam woont?
We zijn allemaal druk bezig met er zo goed mogelijk uit zien, zo goed mogelijk scoren en doorzetten, maar besteden maar weinig aandacht aan wat ons lichaam en onze geest werkelijk nodig hebben.

Het is iets waar ik heel graag aan wil werken. Met een chronische ziekte leer je jezelf eigenlijk aan om vooral niet naar je lichaam te luisteren. Tenminste, zo is dat voor mij: pijnprikkels moet ik de hele dag aan de kant schuiven. Vermoeidheid en grieperige gevoelens moet ik negeren om dingen gedaan te krijgen. Negatieve emoties laat ik er nauwelijks zijn, want ik wil doorzetten – altijd maar weer dat doorzetten – en positief blijven.
Op die manier verlies je contact met je eigen lichaam en maak je er zelf een vijand van.
Hoe vind je daar balans in? Want pijn is er altijd. Hoe luister je daarnaar zonder het de overhand te laten krijgen?
En hoe zorg je goed voor jezelf als het zo vastgeroest zit om zo hard te zijn naar jezelf toe?

Afgelopen week zag self-care er voor mij zo uit

Maandag
Het was een zonnige dag. Ik ben op het balkon gaan zitten en heb daar mijn teennagels in een mooie kleur gelakt, voordat ik besloot om voor het eerst yoga te gaan proberen. Ik word nog steeds vrolijk van mijn nagellak en yoga was de beste beslissing die ik in tijden gemaakt heb.
Dinsdag
Ik had een afspraak met de diëtiste. Een diëtiste die mij goed ligt, niet focust op het aantal kilo’s wat eraf moet maar op het gezond eten & voldoende binnen krijgen. Het was een heel fijn gesprek en ik was heel trots op mezelf dat ik deze stap had gezet – want ik vond het doodeng.
Woensdag
Een vriendin van me kwam langs en vroeg of ik het leuk vond als ze smoothies voor ons ging maken. Het is een klein gebaar, maar het is fijn als je iemand toe staat om iets voor je te doen. Daarbij zijn de mensen om je heen ook een vorm van self-care: fijne mensen stimuleren het, negatieve mensen gaan het tegen.
Donderdag
Begonnen met een eet dagboek. Dit is heel persoonlijk natuurlijk, want voor sommige mensen kan het juist een vorm van self-care zijn om juist te stoppen met een eet dagboek. Voor mij ligt hier geen gevaar in, maar is het een manier om bij te houden wat ik in mijn lichaam stop en of ik genoeg vitaminen enzovoort binnen krijg.
Vrijdag
Mijn haar ingesmeerd met een avocado masker & alles uit de kast getrokken om heel lekker te ruiken & mijn huid blij te maken. Ik vond wel de rest van de dag nog avocado in mijn haar, maar het voelde heel fijn aan!
Zaterdag
Thuis blijven omdat ik teveel pijn had. Pijn heeft deze week echt de overhand in mijn ziek zijn – het is heel naar. Ik zou naar de housewarming gaan van een vriendin en besloot laat in de middag dat het gewoon niet ging. Soms is het een vorm van self-care om juist wél te gaan, maar ik was achteraf ook blij dat ik niet was gegaan. De pijn werd alsmaar heviger en nu – zondag – valt het gelukkig mee. Dat was heel anders geweest als ik was gegaan.
Zondag
Ik had enorm veel zin om mooie nieuwe borden te kopen. Dus dat deed ik. Twee vrolijke Spaanse borden en een fleurige schaal.

Het hoeven geen grote gebaren te zijn.
Self-care kan op allerlei soorten manieren, en dus ook door middel van kleine dingen. Kleine dingen die, wanneer je het maar vaak genoeg doet, uiteindelijk een gewoonte kunnen worden waardoor je iedere dag toch even de tijd neemt om ook voor jezelf te zorgen.
Het kan zo simpel zijn als kaarsjes aansteken omdat je daar een fijn gevoel van krijgt, of fluffy sokken kopen omdat die veel lekkerder zitten.
Een andere eenvoudige manier, die heel lastig is voor veel mensen, is door een moment van stilte te nemen. Je hoeft niet per se te mediteren. Gewoon even stil zitten. Een moment nemen om te voelen hoe je nu werkelijk voelt: zowel lichamelijk als geestelijk.
Voorheen deed ik dat nooit, echt nooit. Het gaf me een heel ongemakkelijk gevoel. Daarbij wil ik vaak helemaal niet weten hoe ik me voel – dat probeer ik juist altijd te onderdrukken.

Hoe ziet self-care er voor jou uit? Wat heb jij gedaan vandaag, puur omdat je daar blij van werd? Puur voor jezelf?

Liefs,
Emily

13 Comments

 • Nicky schreef:

  Self-care is voor mij vandaag dat ik deze avond naar dokter ga om naar mijn oor te laten kijken. Normaal ging ik het niet doen, maar aangezien dit echt niet meer normaal is, ga ik toch maar even.
  Self-care is ook op tijd aan de alarmbel trekken op het werk, en de pauzes opnemen waar je recht op hebt, zeker als je een drukke week hebt of je even niet lekker voelt.
  En self-care is je ook wel wat verzorgen. :)
  Nicky onlangs geplaatst…Ons droomhuis: keuken & tuinMy Profile

 • Steven schreef:

  Mooie post lieverd <3
  Self-Care op zondag: samen yoga doen :D Was leuk!

 • Jacqueline schreef:

  Mijn selfcare plan voor vandaag is dat ik ga proberen toch tijd vrij te maken voor schilderen. Gisteren was het midweekje weg boeken via vakantieveilingen.

 • Elisa schreef:

  Mijn self-care zorgt ervoor dat ik ook leuke dingen blijf doen terwijl ik niet lekker in mn vel zit en me niet schuldig daarover ga voelen omdat ik daarvoor niet naar school en stage geweest ben doordeweeks ivm ziek zijn maar ook depressief, maar in het weekend mezelf een schop geef en toch wat onderneem. Voor vandaag is het me ziek melden, ondanks dat ik me daar schuldig over voel, omdat ik zo vaak ziek ben. Morgen weer een dag :)

  • Emily schreef:

   Vooral dat niet schuldig proberen te voelen is een hele goede. Depressief zijn is verschrikkelijk zwaar en vraagt zoveel van je. Wat goed van je dat je toch wat leuks onderneemt in het weekend. :)

 • Saar schreef:

  Ik doe eigenlijk elke avond aan self care door te kiezen voor iets waar ik zelf zin in heb. Dat kan lezen zijn, mediteren, maar ook een boek lezen of eens iets lekkers eten. Ik kies er namelijk voor om zo weinig mogelijk te snoepen, omdat mijn lijf zich daar slecht bij voelt. En dan is een keer in de week iets lekkers (zoals een stukje chocolade ofzo) wel fijn.

  Ik ben hier wel heel bewust mee bezig trouwens…

 • Jacqueline schreef:

  Lekker een uurtje in mijn eigen tempo fietsen, gewoon in mijn uppie. Maar ook op tijd rust nemen, even plat liggen.

 • Vivian schreef:

  Dit wordt inderdaad zo vaak onderschat terwijl het zo belangrijk is, mooi hoe jij ermee bezig bent!
  Vivian onlangs geplaatst…De Life Improvement TAG!My Profile

 • Goed voor jezelf zorgen is inderdaad zo belangrijk. Ik neem regelmatig even de tijd voor mezelf om mijn lichaam en geest rust te geven. Lekker een boek lezen of in de zon zitten bijvoorbeeld.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…De invloed van een chronische ziekteMy Profile

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.