Deze blogpost is geschreven door Steven.

Sinds ongeveer een jaar eten wij vegetarisch. We zijn samen begonnen aan de reis naar een plantaardig dieet, dat maakt het makkelijker om te koken en samen te eten.

Nu heb ik een volledig vegetarisch dieet. Dat wil zeggen dat ik geen vlees (of vis) eet en ook producten zoals gelatine vermijd. Ik probeer zo min mogelijk kaas, ei en melk te eten, echter gun ik mezelf af en toe nog wel kaas of ei. Meestal is dat als we uit eten gaan of eten bestellen. Omdat de overgrote meerderheid van de Westerse wereld nog zo op vlees georiënteerd is, valt het niet mee om buiten je eigen huis vegetarisch te eten, laat staan veganistisch. Daarom ben ik buitenshuis een vegetariër, en binnenshuis eet ik voornamelijk plantaardig (vegan).

Waarom?

Waarom ben ik vegetariër geworden? Dit is een vraag die mensen vaak stellen aan vegetariërs. Het is daarom het beste om je eigen voorgeprogrammeerde antwoord klaar te hebben. Bij mij wisselt dat nog wel eens tussen ‘voor mijn gezondheid’ en ‘omdat ik me er fijner bij voel’. Nou dekken die twee bij lange na niet de volledige lading achter mijn transformatie naar plantenverslinder. Ik heb eigenlijk drie redenen, in volgorde van waarde:

1) De ethische factor. Mijn grootste reden om vegetariër te worden is om niet meer bij te dragen aan dierenleed. Dragen vleesconsumenten bij aan dierenleed? Sowieso, want vraag schept aanbod. Dat wil niet zeggen dat je er bewust voor kiest dat jouw stukje vlees een pijnlijk leven en pijnlijke dood heeft gehad. Veel mensen zijn niet bewust van al het leed in de vleesindustrie, of ze hebben wel een latent besef maar kiezen ervoor om het te negeren. Voor de vleesindustrie maakt het niet uit. Dat varkentje dat bij z’n geboorte bruut zijn staartje en ballen wordt ontnomen lijdt er niet minder onder als wij niet weten dat hij zo aan z’n korte, miserabele leven is begonnen.

Overigens is niet iedere vleesproducent even onethisch en dieronvriendelijk als wat ik omschrijf. Echter blijft er altijd een onprettig aspect aan de vleesindustrie (een dier wordt geboren zodat hij vermoord kan worden) ongeacht of het nou ‘biovlees’ is of niet. Biologisch vlees is een klein stapje in de goede richting, maar ik kies ervoor om gelijk de hele afstand af te leggen. Dat vind ik de beste oplossing om dierenleed te verminderen.

2) Voor de wereld. De vleesindustrie levert de grootste bijdrage aan het broeikaseffect. Daarnaast levert het een grote bijdrage aan het kappen van regenwouden in Zuid-Amerika. Niet dat ik daar woon ofzo, maar ik zou graag willen dat onze lieve aardbol nog lang blijft voortbestaan met een grote variatie aan fauna en flora.

3) Voor de mens. Als iedereen in de wereld evenveel vlees zou consumeren als het Westerse deel, dan zouden we drie aardbollen nodig hebben om genoeg vlees te produceren. Vleesproductie is inherent inefficiënt, daar er zoveel water en plantaardig voedsel nodig is om een klein beetje vlees te laten genereren. Als iedereen minder vlees zou eten, zouden we meer voedsel en water over hebben zodat er minder honger en dorst zou hoeven zijn in de armere gebieden van de wereld. Als iedereen geen vlees meer zou eten zou verhongering wellicht helemaal iets van oudere tijden kunnen worden! Was het maar zo’n feest he? Kleine stapjes, beetje bij beetje. Minderen met vlees zou al een groot verschil kunnen maken.

4) Voor mijn gezondheid. Met de introductie van een Westers dieet (met al z’n nadruk op zuivel en vlees) in delen van Azië zijn diverse aandoeningen en ziektes daar astronomisch gestegen. Dat is met name hart- en vaatziekten, maar ook bijvoorbeeld bepaalde soorten kanker. Overigens is dezelfde associatie tussen vlees en ziekte geobserveerd in Scandinavië, maar dan op een andere manier (vergeef me dat de specifieke locatie me ontschiet). Tijdens een oorlogsperiode hadden de mensen geen vlees meer en zijn ze overgestapt op een volledig vegetarisch dieet. Daarop volgend is de prevalentie van bepaalde ziektebeelden drastisch gezakt.

Overigens lijdt een vegetarisch dieet doorgaans tot meer energie en minder kans op impotentie op hogere leeftijden. Mooi meegenomen, toch?

Hoe is de reis verlopen?

Mijn lieve vriendin had als eerste de diepe sprong genomen in de wereld van het vegetarisme. Ze heeft diverse documentaires gekeken en werd al snel overtuigd van de meerwaarde van een plantaardig dieet. Vervolgens ben ik mee gaan kijken met deze documentaires. Voor mij was de meerwaarde voor de wereld en maatschappij al snel duidelijk (bv dankzij Cowspiracy), dat bracht mij als vleesverslinder aan het wankelen. De beslissende factor waren enkele documentaires (zoals Earthlings) die illustreerden hoe het er aan toe kan gaan in de vleesindustrie. Toen had ik echt zoiets van ‘nope, geen vlees meer voor mij’.

In het begin was het even wennen aan vleesloos eten. We hebben traditionele recepten gemaakt met vleesvervangers in plaats van vlees. We hebben ook nieuwe recepten geprobeerd. Dit is een behoorlijke ontdekkingsreis, je hele smaakpalet moet namelijk opnieuw worden geprogrammeerd. Daar gaan weken overheen. Je leert nieuwe smaken kennen en je leert oude smaken op een andere manier waarderen. Als je mij twee jaar geleden had verteld dat ik vegetariër zou worden, had ik je in je gezicht uitgelachen. Verandering is altijd eng. Mensen onderschatten bijna altijd in hoeverre ze kunnen veranderen. Dat is waar voor vegetarisch eten maar ook voor het aanleren van nieuwe vaardigheden en overtuigingen, of we het nou hebben over sporten, autorijden, yoga of je eigen emotionele balans kunnen evalueren en bijhouden. Mensen hebben een enorm potentieel die grotendeels wordt teruggehouden door onze eigen onzekerheid en angst. Als we het onbekende confronteren ontdekken we vaak meer dan we voor mogelijk houden.

Meer over de uitdagingen en problemen waar ik tegen aan ben gelopen én wat nu mijn favoriete gerechten zijn lees je volgende week!

1 Comment

  • Johan Zijlstra schreef:

    Mooie blog en mooi einde Steven.
    Als je mij 10 jaar geleden had verteld dat het ‘het is zielig voor de dieren’ argument zo veel gebruikt zou worden tegenwoordig, dan had ik je niet geloofd, terwijl het toch echt een goed argument is.
    Qua vraag en aanbod vraag ik me trouwens af wat er gebeurt met de prijs van vlees als, zeg maar, 20 % van de mensen stopt met vlees eten. Het aanbod kan afnemen, maar dat hoeft niet, maar wellicht is er dan minder dierenleed.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.