Drie maanden antibiotica klinkt misschien lang, maar voor een lyme behandeling is dat kort. Hoe voorgaande maanden zijn gegaan kan je hier lezen: maand 1, maand 2 en maand 3.
In mijn update over de derde maand heb je kunnen lezen dat ik waarschijnlijk een allergische reactie had op de antibiotica, of in ieder geval overgevoelig op de behandeling reageerde. Ik kreeg allerlei jeukende plekken rond de kerst en ik heb nog steeds last van de nasleep ervan.

Toen ik mijn diagnose kreeg besloot ik dat ik antibiotica op z’n minst een kans wilde geven. Ik geloof namelijk wel dat dit de beste kans is op genezing, maar betwijfel ten zeerste of die kans groot is wanneer je al zo lang ziek bent. Langdurige antibiotica kan ook hele nare gevolgen hebben en ik was dan ook op m’n hoede. Ik besloot om goed naar mijn lichaam & gevoel erover te luisteren en dat is dan ook de reden waarom ik nu besloten heb er voorlopig mee te stoppen.
Wellicht dat ik het wel nog een keer ga proberen, maar voor nu wil ik me richten op mijn lichaam aansterken en het in een andere hoek te zoeken.

Ik heb dit met mijn arts overlegd en hij begreep waarom ik dit besluit heb genomen. Hij legde me drie opties voor: klinghardt protocol, bijengif injecties of ozon therapie (een combinatie is ook mogelijk) en zei me hem te mailen als ik eruit was wat ik wilde doen.
Dat weet ik eigenlijk nog steeds niet. Of nou ja, dat is niet helemaal waar. Ik weet best wat ik zou wíllen doen, maar het probleem is dat ik er het geld gewoon niet voor heb.

Enig idee hoe vreselijk klote dat voelt? Zo ziek te zijn en iets willen proberen, maar dat niet kunnen doen omdat je het geld niet hebt en het ook niet vergoed wordt. Fuck.

Klinghardt protocol is zeer uitgebreid en is, voor zover ik begrijp, een samenstelling van regulier en alternatief. Het richt zich vooral op aansterken, ontgiften, en behandelen. De combinatie spreekt mij wel aan. Ik heb alleen geen idee hoe duur het is en of je het protocol strikt moet volgen (en dus veel geld kwijt bent) of ook kan aanpassen (en dus minder geld kwijt bent).
Bijengif injecties zegt eigenlijk precies al wat het is: bijengif injecteren. Ik heb van meerdere lymies gehoord dat ze het er een tijdje ontzettend goed op deden (maar vaak had het na een tijdje helaas geen effect meer). Ik dacht dat dit op zich mee viel qua prijs, maar deze behandeling heeft niet mijn voorkeur.
Ozon therapie vind ik een lastig verhaal. Voor meer informatie stuur ik je even door naar deze site. In een notendop houdt het in dat er bloed wordt afgenomen waar ozongas aan wordt toegevoegd, om vervolgens weer terug te laten vloeien. Uiteraard is het iets complexer dan hoe ik het nu beschrijf en worden er verschillende maatregelen genomen waardoor dit veilig gedaan kan worden.
Ozon therapie zou ik graag willen proberen (in combinatie met klinghardt) vanwege de verhalen die ik erover gelezen heb. Voor zover ik heb kunnen vinden is er geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar of het zou helpen bij lyme of ME, maar is het wel bewezen dat het werkzaam is.
Het probleem is echter dat een behandeling tussen de 70 en 90 euro kost, en je twee behandelingen per week moet ondergaan. Je zou na twee behandelingen al effect kunnen merken, maar gemiddeld heb je zo’n 10 sessies nodig – en dan is het nog de vraag of verbetering blijvend is.
Dat is geld wat ik simpelweg niet heb.

Ik ga het probleem voorleggen aan mijn arts en overleggen wat mijn opties zijn met een beperkt budget. Het voelt zo ontzettend naar om een behandelmogelijkheid niet te kunnen betalen. Ik kan me er flink verdrietig en chagrijnig over voelen. Daar betaal ik dan mijn dure zorgverzekering + standaard eigen risico voor… een bekend probleem in chronisch ziek zijn land.

Er gaat ongetwijfeld wel een oplossing komen, uiteindelijk. Daar heb ik wel vertrouwen in, maar geduldig zijn is niet bepaald mijn sterkste eigenschap. Ik ben verder eigenlijk wel blij met hoe het nu gaat: de antibiotica behandeling heeft me wel wat opgeleverd en de fysiotherapie lijkt ook een beetje te helpen. Het gaat vrij stabiel momenteel: wel stabiel kut (haha) met uitschieters van best goede momenten. Stabiliteit is prettig, ook wanneer het niet zo goed gaat. Ik heb weer een beetje routine te pakken en voldoende rusten lijkt ook echt wat te doen nu.

Ik heb geen spijt van de antibiotica behandeling, maar voor nu is het mijn weg niet.

Liefs,
Emily

1 Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.