Wat eet ik nou op een dag? Hoe ziet een vegan weekmenu eruit?
Ik krijg die vraag best regelmatig gesteld sinds ik plantaardig ben gaan eten. Mensen lijken zich maar moeilijk een voorstelling erbij te kunnen maken. Vooral omdat ik ook nog eens chronisch ziek ben, want: is vegan koken niet reteveel werk?
Dat valt wel mee. Je hebt moeilijke en makkelijke vegan gerechten, net zoals bij alle andere soorten keukens. Ik probeer vaak vooruit te koken, maar het komt ook wel eens voor dat koken niet lukt. Dan eet ik de hele week super simpele dingen en vooral veel brood.
Dat probeer ik wel te voorkomen. Het helpt dat ik koken leuk vind, en gezond eten belangrijk, dus ik besteed er ook graag mijn energie aan.

Om jullie een idee te geven van wat ik zoal eet, heb ik een week lang een eetdagboekje bijgehouden. Er staan geen tussendoortjes in, alleen de drie hoofdmaaltijden.

Vegan weekmenu

Zaterdag
Ontbijt:
Havermout met banaan, sinaasappelsap en lijnzaad
Sinaasappelsap in je havermout, is dat echt lekker? Jazeker! Ik doe er één deel sinaasappelsap in en één deel plantaardige melk.
Ik weet ook niet waarom het werkt, maar het past echt goed bij elkaar.

Lunch:
Wraps met zoete aardappel en vegan kip shoarma
Dit is een recept uit Raw, Vegan, Not Gross. De vegan kip shoarma hoort er oorspronkelijk niet bij, maar past wel heel goed.
Voor de rest zit er zoete aardappel in, ui en knoflook, een boel kruiden en een tomatensausje eroverheen.

Avond:
Spinazie linzen salade
Ik ben echt verslaafd aan deze salade. Het recept komt uit een e-book van vegadutchie. De dressing is zuur-zoet en de linzen maken het vullend. Een salade is voor mij niet compleet zonder cashewnoten, dus die doe ik er standaard bij.
Zie foto bij lunch van zondag.

Zondag
Ontbijt:
Mijn saaie, standaard ontbijt met brood
Dat bestaat uit 1 boterham met vegan boterhamworst en zeewiertapenade, en 1 boterham met chocopasta en plantaardige boter. Het is mijn go-to ontbijt of lunch als ik geen energie heb om veel moeite in mijn gerecht te steken. Ik gebruik de vegan boterhamworst van de vegetarische slager.

Lunch:
Spinazie linzen salade leftovers
Bij het zien van de foto heb ik alweer trek in deze salade. Wortel, spinazie, linzen, zongedroogde tomaat en cashewnoten.

Avond:
Spaghetti met zongedroogde tomaten
Dit is een gerecht dat Steven inmiddels helemaal onder de knie heeft. Wanneer ik erg ziek ben, heb ik alleen maar trek in spaghetti. Ik heb Steven een paar keer geholpen met het maken van dit gerecht en ik denk dat hij het inmiddels lekkerder maakt dan ik zelf. Yummm.
Zie foto bij avondeten van dinsdag.

Maandag
Ontbijt:
Standaard ontbijt met brood

Lunch:
Autumn Rolls
Ik heb een haat-liefde relatie met dit gerecht. Toch heb ik er iedere keer na een tijdje weer trek in. Er hoort een tahin dip saus bij en oh mijn hemel – die vind ik zo goddelijk lekker (terwijl ik ‘m de eerste keer proeven vies vond, hoe dan?).
Het zijn rijstvellen, en de inhoud kan je zelf mee variëren. Hier zit wortel, komkommer en gemarineerde tofu in.

Avond:
Wondersoep
Deze soep is makkelijk en vind ik op een of andere manier heel troostend wanneer ik ziek(er) ben. Het is eigenlijk een vrij simpele groentesoep met lekkere kruiden en kokosmelk. In het oorspronkelijke recept hoort geen groente, maar ik vind het er lekker in.

Dinsdag
Ontbijt:
Wentelteefjes
Vegan wentelteefjes, het kan. Dat maak je met banaan en plantaardige melk. Wat kaneel erbij, misschien wat ahorn siroop en wat rood fruit.
Smullen maar!

Lunch:
Autumn Rolls leftovers
Ik moet toegeven: de tweede dag is wel duidelijk minder een succes. De rijstrollen blijven niet heel goed. Maar die dip saus…

Avond:
Spaghetti zongedroogde tomaat leftovers
Steven had slaapdienst, en ik zorg meestal dat ik dan iets heb wat ik op kan warmen. De tweede keer is dit gerecht misschien nog wel lekkerder. De saus is nog steeds creamy en de smaak lijkt nog iets voller.

Woensdag
Ontbijt:
Twee plakken appel kaneel brood
Erg gezond, gezoet door dadels en voldoende vullend.
Ik smeer er vaak nog een klein beetje jam op, of zelfgemaakte chocopasta als ik het heb staan.

Lunch:
Wondersoep leftovers

Avond:
Gebakken aardappelen, sperziebonen met tomaat & een vegan schnitzel
Als ik gebakken aardappeltjes maak, dan doe ik het goed. Oké, meestal dan. Soms doe ik ze ook gewoon in de oven. Liever kook ik de aardappelen eerst en bak ze daarna in de pan. Ik draai ieder aardappelschijfje individueel om en fluister ze bemoedigende woorden toe zodat ze allemaal lekker knapperig worden.
Super lekker met kruidenboterkruiden. De schnitzel is de krokante kipschnitzel van vivera, en is dus vegan.

Donderdag
Ontbijt
Havermout met banaan, sinaasappelsap en lijnzaad
Nog een keer. Een makkelijk en gezond ontbijt.

Lunch:
Twee boterhammen met wortelspread (AH), avocado en zout & peper
Grappig weetje is dat Steven ooit de wortelspread voor me gekocht had, en ik hem toen bedankte voor z’n moeite maar dat het me heel vies leek. Ik weet niet meer waarom ik het toen niet geproefd heb, volgens mij gewoon vergeten. Later at ik het bij een vriendin thuis en was ik meteen verkocht. Arme Steven.

Avond:
Twee boterhammen met mijn standaard beleg
Steven had slaapdienst en ik voelde me erg ziek, dus mijn avondeten zag er erg karig uit. Sorry, ik kan het niet veel mooier maken.

Vrijdag
Ontbijt:
Appel & peer uit de oven met havermout en kaneel
Vooral in de herfst echt een heel fijn ontbijtje!
Ik maak het de avond ervoor al klaar, omdat ik juist in de ochtend het minste energie heb en vaak bezig ben om de pijn van de nacht te laten minderen. Ik hoef het dan alleen in de oven te zetten.

Lunch:
Tomatensoep + een boterham met wortelspread
Ik hou van deze soep. Het is super gemakkelijk te maken en lekker. Ik doe er kokosmelk doorheen, en veel knoflook.
Het is een recept uit Cloe’s Vegan Italian Kitchen (mijn favoriete kookboek).

Avond:
Pasta gerecht met gegrilde aubergine in een smakelijke tomatensaus
Ik at vrijdag avond bij mijn broer en schoonzus. Helaas heb ik geen foto van het gerecht gemaakt. Ik had aan mijn broer gevraagd of hij er rekening mee kon houden dat ik liever geen kaas of ei eet, en dat deed hij. Super fijn! En erg lekker.

Ik ben wel benieuwd. Lijken de gerechten je moeilijker of makkelijker dan je dacht? Wat lijkt jou het lekkerste gerecht?
Als jullie het leuk vinden, zal ik vaker een vegan weekmenu met jullie delen.

Liefs,
Emily

16 Comments

  • Landa Penders schreef:

    Lekkerrrrrrrr! Zoveel inspiratie. Trouwens, ik heb nog zoveel kookboeken van jou hier liggen! Ik zal ze meenemen. Zal ik deze week langskomen? <3

  • Marloes schreef:

    Altijd fijn om nieuwe inspiratie op te doen :) Ik ben gek op spaghetti en wraps, je kan er zo makkelijk mee variëren!

  • Ingrid schreef:

    Ik zou heel graag meer recepten willem ontdekken. Ook ik heb vaak in de ochtend energie tekort en pijn. Zou het leuk vinden inspiratie uit te wisselen of meer ideeën vinden.

  • Iris schreef:

    Oeh lekker! Die ontbijtjes zien er echt heerlijk uit!

  • Romy schreef:

    Oeh wat eet je heerlijk gevarieerd! Leuk om een vegan eetdagboekje te zien! Er is zo te zien eigenlijk echt heel veel mogelijk als je vegan eet :) Zelf eet ik (vegetariër) bijna elke dag hetzelfde als ontbijt en middageten: altijd boterhammen met hummus of pindakaas. Oeps! Misschien moet ik ook eens wat meer variëren.

  • Alain Bos schreef:

    Jeetje, wat een lekkere maaltijden …. en die spaghetti ! pfffff ik had gewoon zin om een lepel in het beeldscherm te steken !! En in tegenstelling to je persoonlijke blogs werd ik tijdens het lezen echt enthousiast en moest hartelijk lachen om je aardappel-vriendjes :-D , toch laat ik n traan als ik lees hoe je met pijn wakker wordt want ik besefte het niet bij je andere ‘moeilijke’ ochtenden maar ineens was het duidelijk.
    Evengoed toppen je maaltijden er bovenuit en kijk ik met smart uit naar een hele serie week-gerechten ‘vegan-style’ ! Wat mij opviel was dat je ook warme lunch eet en dat is heel gewoon maar voor mij toch wel verrassend. Je inspireert me nu al om binnenkort ook plantaardig te gaan eten. De handige links naar de gerechten gaan er bij mij voor zorgen dat ik deze kook-skills mijzelf ook machtig ga maken :-)
    Maar voordat ik helemaal vegan zal eten, zal ik veel verandering in mijn boodschappen doen moeten maken en zorgvuldig alle maaltijden inplannen.
    Ik ga sowieso volgende maand de wortelspread halen en ik had al diverse soorten melk gehaald om uit te proberen en mijn voorkeur gaat uit naar van beste naar oké : ongezoete amandelmelk waarvan de amandelen licht geroosterd zijn (beste), ongezoete kokosmelk (best oké), ongezoete rijstmelk (oké). Ongezoete sojamelk vond ik niet te pruimen.
    Ik heb een artikel gelezen over zelf je amandelmelk maken, wat best veel werk is maar je houd dan wel de amandel-pulp over die je lekker door de muesli, smoothie kan doen of zelfs een warme saus van kan maken die je over groente heen doet, voor in de lasagna gebruikt etc. etc.
    Vegan of niet, je leuke artikel heeft me gezonde trek gegeven en ik ga mn bio ontbijt uit de koelkast pakken
    (noten & fruit muesli, handje amandelen, handje rozijntjes, eetlepels gras, cacao, spirulina, macai, nog een super-food die lijkt op chiazaad en helaas nog steeds koeien-yoghurt)

    Please, als je kan en wilt ‘schrijf vaker van deze lust-opwekkende artikelen !’\
    grtjs + liefs en een hele fijne dag gewenst,
    Alain

  • Johan Zijlstra schreef:

    Waarom doen goede koks altijd alsof koken heel makkelijk is? :P :D
    Nee, serieus, ik doe veel makkelijker en ik ben ‘slechts’ vegetariër.

    Maar ja, jij vindt koken veel leuker dan ik. Dat scheelt een hoop.
    Zouden mensen het interessant vinden hoeveel zo’n maaltijd je kost? Het is maar een ideetje, misschien past het niet bij zo’n eetdagboek.

    Nu ik toch hier typ, ik vind de nieuwe lay-out wel mooi en het maakt mij niet uit wanneer je blogt. Ik krijg alleen geen bericht als je iets plaatst, dus soms lees ik sommige heel laat.

    • Emily schreef:

      Haha, maar het is echt niet zo moeilijk als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt. Ik kan me wel voorstellen dat als je heel basic kookt, dit er als heel wat uit ziet. Maar het helpt natuurlijk wel dat ik koken leuk vind.

    • Emily schreef:

      Oh en eh: zou je het fijn vinden als er een optie zou zijn om via e-mail te volgen, dus dat je een bericht krijgt als ik iets geplaatst heb, of vind je het zo wel best?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.