Volgens mij weet iedereen in mijn omgeving het inmiddels wel: ik ben koninging der blaasontstekingen. Al vanaf mijn puberteit heb ik er last van. Ik kan zonder overdrijven zeggen dat ik er al tientallen gehad heb, en zelfs een keer in het ziekenhuis terecht ben gekomen met een nierbekkenontsteking.
Ik weet inmiddels alle do’s en dont’s om een blaasontsteking te voorkomen of te behandelen. Toch zit ik nu alweer met een flinke ontsteking.

Ik erger me er enorm aan dat blaasontstekingen zo onderschat worden. Tuurlijk, als je er vrijwel nooit last van hebt en er dan eentje te pakken hebt zal het misschien wel mee vallen. Maar als je in een zelfde situatie zit als ik, waar je dus om de haverklap een blaasontsteking te pakken hebt en in je handen mag knijpen als je een paar maanden ‘vrij’ bent, ben je waarschijnlijk ook een stuk gevoeliger voor alle nare klachten die je ervan kunt krijgen (en overigens ook van de antibiotica).

Wat me op valt is dat mijn meest voorkomende klacht niet veel besproken wordt. Als ik wanhopig google vraag wat me verlichting zal kunnen geven, vind ik niet veel dingen die mij helpen. Daarom wil ik er graag een blogpost over schrijven, in de hoop dat iemand er wat aan heeft. Ik heb helaas geen gouden tip voor je, maar ik heb inmiddels wel een heleboel geprobeerd om te weten wat op z’n minst een klein beetje zou kunnen helpen.

Mijn ergste klacht bestaat uit constante aandrang. Pijnlijke, gek makende constante aandrang. Je moet je voorstellen dat je echt vreselijk nodig moet plassen en dat al een uur lang probeert uit de stellen omdat je geen wc kan vinden. Het ongemak, de wanhoop, de onuitstaanbare druk op je blaas. Misschien voelt het wat branderig aan.
Alleen is het bij een blaasontsteking nog veel erger. Het doet zeer – soms alsof je scheermesjes plast – maar dat is het ergste niet. Ik kan moeilijk omschrijven hoe die constante aandrang voelt, maar ik breek liever mijn arm dan dat ik dit voel. Geef mij maar pijn, daar kan ik beter mee om gaan.
Het gevangen wanhopige gevoel van constant aandrang hebben om te plassen – maar dat niet kunnen – vind ik echt één van de meest vreselijke lichamelijke gevoelens die ik ooit heb gehad. Als je dan wel een heel klein beetje kunt plassen, schiet er een brandende en snijdende pijn door je plasbuis – gevolgd door een nog veel ergere drang om te plassen.

Ik ga in deze blogpost er niet diep op in hoe je een blaasontsteking kunt voorkomen. Deze blogpost is bedoeld voor hulp in nood – tips voor wanneer je gek wordt van je ontsteking symptomen.

Pijn bij het plassen

 • Plas op een normaal tempo (niet heel snel, maar ook niet angstig rustig), en aan één stuk door. Tussendoor stoppen kan ervoor zorgen dat het nog meer zeer doet, net zoals te snel willen plassen.
 • Zorg dat je blaas zo vol mogelijk is. Zie de timer tip bij ‘constante aandrang’.
 • Zorg dat je goed uit plast, maar druk ook niet te lang door.
 • Plassen met de douchestraal op je gericht kan het minder pijnlijk maken.

Constante aandrang

 • Ga douchen. Voor mij is dit de enige plek waar ik iets minder het gevoel heb gek te worden.
 • Richt de douchestraal op je blaas of buik.
 • Wissel van positie. In de douche kan je bijvoorbeeld zitten of staan, maar ook kan het helpen om anders op de bank te gaan zitten of even een stukje te lopen.
 • Zorg dat je veel water drinkt, zodat je ook daadwerkelijk kunt plassen.
 • Zet een timer. Het is heel moeilijk om bij constante aandrang niet te plassen, zelfs een paar seconden voelt als een eeuwigheid, maar als je blaas (bijna) leeg is zal dit het gevoel alleen maar erger maken. Je blaas raakt geïrriteerd van het constante drukken. Ik probeer er steeds een half uur tussen te laten. Dit is moeilijk en soms onmogelijk, maar probeer zo lang mogelijk te wachten.
 • Afleiding kan helpen.
 • Bel een arts. Of vraag iemand om een arts voor je te bellen. Ik hoefde dankzij mijn voorgeschiedenis gelukkig niet naar de huisartsenpost te gaan. Er werd direct medicatie voor me klaar gelegd.

Pijn in je buik (of rug, of waar dan ook)

 • Wederom kan een warme douchestraal helpen. Een warmtedeken of kruik is ook een optie.
 • Maak het jezelf gemakkelijk. Doe niet teveel als je pijn hebt in je buik van een ontsteking.
 • Pijnstilling kan enige verlichting geven.
 • Ik drink zelf graag kamille thee wanneer ik pijn heb. Het werkt kalmerend.

Overige tips

 • Drink veel water en eventueel cranberry sap (en start al bij het allereerste vermoeden van een infectie). Ik heb zelf mijn twijfels bij cranberry sap omdat de meeste soorten vooral appelsap en suiker bevatten. Toch doe ik het altijd wel. Als je pure cranberry sap kan bemachtigen zou ik persoonlijk daarvoor kiezen. Houd er wel rekening mee dat pure cranberrysap niet te zuipen is. Je zou het eventueel kunnen verdunnen met water.
 • Cranberry pillen + extra vitamine c. Ook ter preventie! Teveel aan vitamine c plas je gewoon weer uit.
 • Houd je buik + het gebied van je blaas goed warm.
 • Wees niet eigenwijs. Antibiotica is vervelend, maar echt noodzakelijk bij een ontsteking. Voel je een ontsteking aan komen, dan kan je proberen het te voorkomen/’verhelpen’ met de bovengenoemde tips. Houden de symptomen aan of krijg je echt sterke signalen door, ga dan naar een arts.
 • Draag tijdens een ontsteking geen strak zittende kleding. Dit, samen met katoenen ondergoed, wordt vaak ook als tip gegeven om een ontsteking te voorkomen.
 • Houd je temperatuur in de gaten. Waarschuw bij koorts een arts.
 • Waarschuw ook een arts wanneer de pijn in je buik of rug erger wordt, of al onuitstaanbaar pijnlijk is. Het is bij een blaasontsteking niet normaal dat je ligt te creperen van de pijn in je lijf. Ook als je moet overgeven is het verstandig om een arts te raadplegen.

Ik heb van de huisartsenpost een vreemd soort medicatie gekregen. Het is in de vorm van poeder, wat ik met water moest vermengen. In eerste instantie was ik boos omdat het maar één zakje is en ik liever een flinke kuur ertegen aan gooi gezien ik al vanaf maart loop te klooien. Dit medicijn (monuril 3000) schijnt echter vaker gegeven te worden bij herhaaldelijke/langdurige ontstekingen, dus ik hoop dat het zal werken.

Heb jij ooit last gehad van een blaasontsteking? Wat waren jouw ergste symptomen?
Mocht je deze blogpost gelezen hebben omdat je momenteel met een blaasontsteking zit wens ik je heel veel sterkte!

Liefs,
Emily

6 Comments

 • diana schreef:

  Meh mijn reactie wil niet geplaatst worden.
  Dan maar hier:

  In het verleden vaak blaasontsteking gehad. Maar sinds ik direct na geslachtsgemeenschap plas is het niet meer gebeurd.
  Het ergste gevoel is idd die aandrang. Vreselijk!! Ik weet nog wel dat ik in de winkel werkte en dus best vaak de kassa moest laten overnemen omdat ik weer moest plassen. Het onbegrip omdat ik voor de zoveelste keer moest staat me nog steeds goed bij.

  Wat betreft die cranberry tabletten moeten mensen er wel opletten dat ze een sterke dosis nemen. Liefst de sterkste pillen in de winkel. Het is nutteloos onder een bepaald aantal mg.
  Wat je zegt over sap klopt. Suiker is funest bij blaasontsteking. Hierdoor groeit de ontsteking alleen maar. Alcohol zelfde verhaal.

  Ik hoop dat je er echt snel weer vanaf bent lieverd! Idd een arm breken is denk minder frustrerend

 • Anne schreef:

  Sterkte meis! Ik haalde eerlijk gezegd ook altijd mijn schouders op als het om blaasontstekingen ging. Tot ik zag hoe erg het was bij mijn opa. Hoge koorts erbij, veel bloedverlies (en dan bij een incontinente oude man, dus overal vlekken in het tapijt). Ik hoop dat je nieuwe medicijnen helpen. En ook dat het niet hetzelfde spul is dat een collega kreeg die vaak ontstekingen had. Was zo vies dat ze ervan over dr nek ging… Beterschap. X

 • Jacqueline schreef:

  Ik heb ze inmiddels ook al zo vaak gehad, dat ik maar hoef te bellen naar de huisarts en het kuurtje ligt klaar bij de apotheek.
  Als ik het voel aankomen, lukt het soms nog wel om met alle trucjes een echte ontsteking te voorkomen, maar ik heb het ook weleens dat ik van het ene op het andere moment verga van de pijn.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Dilemma: wel of niet die taak op me nemen?My Profile

 • René schreef:

  Ik heb er als man ook een aantal gehad, zelfs bij uroloog terecht gekomen die me vroeg waarom een gezonde jongeman (in de 30) zoveel urineweginfecties kreeg. Bij mij niet echt blaasontsteking, Het zat eerder wat lager. Toen had ik nog niet de diagnose ME trouwens. Maargoed; wat voor mij helpt: cranberry tabletten. Ze noemen het ook een kuur, bij gezondheidswinkel te koop maar die ken je dus al lees ik. Verder: vitamine A. dat is goed voor slijmvliezen (die dan ook kapot/geïrriteerd zijn) en zink. Beide zijn goed tegen infecties, en daar heb ik er genoeg van. Nog andere opties: Vitamine c poeder/pillen, neem gerust enkele grammen per dag tijdens infectie. Ook jodium en D3 goed op peil houden. Ik pak nog wel infecties op hoor, maar urinewegen gaan goed laatste tijd. Durf het bijna niet op te schrijven ;-).

 • Armande schreef:

  Ik heb in het verleden ook heel vaak blaasontsteking gehad, achter mekaar. Het ging moeilijk over maar op den duur heb ik het onder controle gekregen, en ik ben er overheen gegroeid denk ik.
  Mijn tips zijn: veel drinken inderdaad en veel vitamine C. Dat je dat weer uitplast is juist goed. En voor de verlichting vond ik zo’n kersenpitkussentje fijn. Die verwarm je in de magnetron en dan hou je die op schoot. Dat geeft veel directe warmte op je onderbuik,zo dat het niet zo verkrampt is.
  Armande onlangs geplaatst…Week in beelden – zomerplaatjes van augustusMy Profile

 • Gek van m'n blaasonsteking symptonen schreef:

  Dank voor alle tips! Ik heb er zelf ook veel last van en sommige die ik hier lees heb ik nog niet uitgeprobeerd. Soms is het inderdaad echt deprimerend. Ik had er eind vorig jaar heel veel
  last van op mijn werk. Echt superklote, elke keer liep ik het kantoor uit om 3 trappen naar beneden
  te rennen om maar de wc te gaan. Was echt zo niet relaxed. Je kan je ook moeilijk concentreren.
  Soms is de onsteking niet heel erg en red ik het wel met cranberry’s, veel water drinken etc.
  Maar soms moet ik gewoon echt een kuurtje halen en die werkt gelukkig ook altijd wel.
  Gelukkig heb ik nog nooit een nierbekkenonsteking gehad zoals jij dus echt klagen mag ik niet.
  Dat kersenpitkussentje die genoemd wordt, lijkt me een geweldig idee.
  Nogmaals dank voor de tips.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.