Elk begin is moeilijk, maar elke stap naar voren is er één. Man, twee clichés in één zin naar voren weten te halen!
Afvallen is niet gemakkelijk. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat er echt een knop in je hoofd om moet gaan wil je het vol kunnen houden, en zodra die knop weer af slaat het je niet meer zal lukken om vast te houden aan een (gezond) dieet.
Dat is precies de reden waarom ik denk dat je niet halsoverkop op dieet moet gaan en waarom je je niet alleen maar op je eten moet focussen.
In deze post vertel ik je niet wat je wel en niet zou moeten eten, maar wil ik je graag wijzen op iets wat even belangrijk is, of misschien nog wel belangrijker: de manier waarop je met jezelf om gaat en de manier waarop je naar voedsel kijkt.
Te vaak komen we bij afvallen terecht vanuit haat voor onszelf. En te vaak – bijna altijd –  behandelen we ons lichaam erg slecht tijdens het afvallen.
We zijn alleen maar bezig met wat de weegschaal laat zien. Ik zou graag zien dat je gelukkig voelen net zo belangrijk vindt als een maatje kleiner passen!

Probeer erachter te komen waarom je overgewicht (of wat kilo’s extra) hebt
Hoe oud was je toen je voor het eerst aan kwam? Weet je nog wat de reden was? Waarschijnlijk ligt het antwoord bij een slecht dieet. Maar waarom had je zo’n slecht dieet? Wat is jouw relatie met voedsel? Misschien eet je teveel omdat het je een goed gevoel geeft, of misschien besteed je geen aandacht aan goed voedsel omdat je niet goed voor jezelf wil zorgen.
Er zijn echter ook wat meer gecompliceerde redenen, zoals je gezondheid of medicijngebruik. Toch denk ik dat het belangrijk is om hier goed over na te denken. Vanuit daar kan je kleine, positieve veranderingen aan gaan brengen.
Als je net zoals ik altijd overgewicht gehad hebt, is het misschien nog nooit bij je op gekomen dat het mogelijk is om af te vallen. En gaat er een wereld voor je open wanneer je beseft hoe achterlijk de gedachte dat je het niet zou kunnen eigenlijk is!
Kijk eens goed naar je dieet en vraag je af wat voor gevoel eten jou geeft.

Stel vast waarom je gewicht wil verliezen
Je gezonder, fitter en prettiger in je lichaam te voelen is een heel goede reden. Je moet je af vragen of ‘eindelijk in maatje 32 te passen’ een goed doel is. Probeer je gezondheid voorop te stellen, evenals je prettiger te voelen. Je mooier voelen is ook een prima reden, maar besef je dat afvallen slechts een (klein) onderdeel is van ‘je mooier voelen’. Mooi voelen zit in je hoofd.
Pak een schrift erbij of open een word document, en schrijf op wat je graag wil bereiken met afvallen.

Geloof in jezelf
Ik geloofde nooit dat ik kon afvallen.
Het besef kwam pas toen ik in een erg depressieve periode in mijn leven nog meer aan kwam. Ik dacht, ‘als ik aan kan komen, dan kan ik toch zeker ook afvallen?’. Het is me altijd gezegd dat ik maar gewoon moest accepteren dat ik nooit dun zou zijn zoals andere meisjes; goed bedoeld advies misschien, maar dat heeft me altijd het gevoel gegeven alsof het een hopeloze zaak was.
Wat een onzin! Laat je nooit door iemand vertellen dat je niet tot een gezond gewicht kan komen, zelfs niet door jezelf.

Maak je niet druk om de weegschaal en stel realistische doelen
Besteed meer aandacht aan hoe jij je voelt dan aan de weegschaal. De weegschaal meet niet alle vooruitgang en al helemaal niet hoe jij je voelt!
Verwacht niet dat je het gewicht snel zal verliezen. Het is zelfs veel beter voor je lichaam om op een rustig tempo af te vallen. Staar je niet alleen maar blind op het afvallen, maar wees juist actief bezig met een gezondere levensstijl aan te nemen.
Ik geloof in body acceptance; dat wil zeggen dat ik denk dat het ongelooflijk belangrijk is dat je je prettig voelt in je eigen lichaam en ervan leert te houden, mét alle ‘foutjes’. Ieder lichaam is mooi wanneer jij je er goed in voelt.
Persoonlijk ben ik gek op curves – dun zijn is niet mijn doel, ik vind rondingen mooi. Stel vast wat ‘slank zijn’ betekent voor jou; voor mij betekent dat een gezond gewicht hebben, met hopelijk nog wat heupen en billen ;), en me vooral lekker in mijn lichaam voelen! Het beste doel wat je kunt hebben is om je goed te voelen in je eigen lichaam.

Geen extreme diëten, maar leer gezond eten
Ik ben zelf absoluut geen voorstander van extreme diëten. Het werkt voor sommige mensen en ik heb erg veel bewondering voor hen die het vol kunnen houden, maar de meeste van ons zullen weer aankomen nadat we met het extreme dieet gestopt zijn.
Waarom? Omdat we weer normaal voedsel eten. Niemand houd levenslang een dieet van shakes vol en vaak vallen we na zo’n extreem dieet weer terug op onze disfunctionele relatie met voedsel.
Natuurlijk verlies je sneller gewicht met een crash dieet. Maar het zit er dan ook zo weer aan.
Elk dieet waarbij je honger lijdt is geen goed dieet. Een gezond dieet moet op de eerste plaats je *gezondheid* doen verbeteren, en dat gaat veel verder dan alleen maar afvallen. Wanneer je dieet goed is, zal afvallen vanzelf volgen.
Streng diëten is symptoombestrijding. Zorg dat je voldoende inzicht krijgt in wat wel en niet goed is voor jou, in plaats van je lichaam te martelen met een shake dieet. Wanneer je de kern van het probleem aanpakt (je slechte dieet), zal je afvallen en het gewicht er ook af houden.

Zoek steun
Vertel je familie en vrienden waar je mee bezig bent. De kans is groot dat zij je zullen steunen hierin en een luisterend oor zullen bieden wanneer het wat minder gaat.
Als je niet de luxe hebt om jezelf te omringen met mensen die je steunen in het dagelijks leven, dan zijn er altijd nog andere opties. Ga op zoek naar fora of bezoek blogs van mensen die hiermee bezig zijn. Wees niet bang om hen een bericht te sturen of contact te zoeken met mensen die met hetzelfde bezig zijn als jij. Het belangrijkste is nog wel dat jij jezelf moet kunnen steunen; behandel jezelf zoals je een vriendin zou steunen in deze reis naar gezonder en gelukkiger zijn.

Begin vandaag
Nee, je weg naar afvallen begint niet morgen. Het begint nu; je maakt nu de keuze om gewicht te verliezen. Het maakt niet uit of je vandaag nog gesnoept hebt of een frikadel naar binnen hebt gewerkt. Er is geen beter moment dan nu om te beslissen dat je dit voor jezelf wil doen.

Hoe ga jij met jezelf om tijdens je reis naar gezonder en fitter zijn?

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
Copyright © IPkabuto 2017 • All rights reserved.